Turva-alan maisterikoulutuksen tarve jakaa mielipiteitä

Sisäministeri Holmlund on vauhdittanut turvallisuusalan maisteriohjelman aloittamista Porissa. Alalla hyödynnettäisiin mielummin nykyisiä opetusta.

Turvallisuusalan maisteriohjelma käynnistyy näillä näkymin ensi vuonna. Koulutus toteutetaan Tampereen teknillisen yliopiston Porin yksikössä, viiden yliopiston yhteistyönä.

Sekä yksityistä että julkista sektoria palvelevaa turvallisuusalan maisteriohjelmaa ollaan puuhailtu Poriin jo toista vuotta. Tässä kuussa sisäministeri Anne Holmlund (kok) kiirehti koulutuksen käynnistämistä.

- Muun muassa pelastustoimen ylimpiin virkoihin edellytetään ylempää korkeakoulututkintoa. Tällaista koulutusta ei pelastustoimessa ole tarjolla, joten se heikentää pelastusalan koulutuksen vetovoimaa, toteaa Holmlund.

Turvallisuusalalla krisoidaan yliopiston sijoituspaikkaa ja jo olemassa olevien korkeakoulusuunnitelmien unohtamista.

Esimerkiksi Vantaalla Laurea-ammattikorkeakoulussa käynnistellään turvallisuusalan ylempää tutkintoa. Tampereen yliopistolla opiskellaan jo turvallisuushallintoa. Lisäksi Tampereelle on keskittymässä poliisin jatkokoulutus.

- Pelkoni on se, että se pirstoutuu tekninen turvallisuus omaksi koulutuksekseen; hallinto omakseen ja yleisempi turvallisuussuunnitteluu liittyvä omakseen. Se lohkoo sen eri puolille Suomea ja se ei välttämättä ole tätä päivää, sanoo Rikosseuraamusalan koulutuskeskuksen johtaja Hannu Kiehelä.

Kiehelän mukaan Suomesta ei myöskään löydy osaajia tai opettajia.

- Suomessa on vielä verrattain suppea joukko asiantuntijoita. Tietysti ylemmän koulutuksen järjestäminen tuottaa asiantuntemusta, Kiehelä sanoo.

Sisäministerin mukaan koko turva-alaa ei tarvitse sijoittaa tiettyyn kaupunkiin.

- Tässähän on kysymys verkostomallisesta koulutuksesta ja silloin monen eri yksikön asiantutemus on verkoston käytössä. Näen sen tulevaisuuden koulutusmuotona ja erittäin tärkeänä, kun puhutaan laaja-alaisesta turvallisuuden kehittämisestä, Holmlund sanoo.

- Koen, että esimerkiksi Laurea-ammattikorkeakoulun koulutus ja Kuopion pelastusopiston koulutus täydentävät tätä kokonaisuutta. Ne eivät kilpeile keskenään, vaan tuottavat laaja-alaisempia osaajia turvallisuusalan käyttöön.

Pelastusalan lisäksi uuden tutkinnon suorittaneet voisivat Holmlundin mukaan palvella poliisia ja yrityksiä.

Opetuksen sisältö jäsentyy täsmällisemmin, jos koulutusohjelma toteutuu. Hankkeen tavoitteena on mahdollisimman laaja-alainen koulutus, joka sisältää muun muassa tietoturvallisuuteen sekä henkilöstö- ja toimitilaturvallisuuteen liittyviä asioita.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat