Mainos

Turussa todettu tuhkarokkotartunta

Yhdellä turkulaisella henkilöllä on todettu tuhkarokko, Turun sosiaali- ja terveystoimi tiedottaa. Tiedotteen mukaan potilas on jo toipumassa.

Turun kaupungin infektioiden torjuntayksikkö on ollut yhteydessä henkilöihin, jotka ovat altistuneet tartunnalle terveydenhuollossa ja heitä on ohjeistettu tapahtuman johdosta. Sairastunut on kuitenkin voinut altistaa myös muita henkilöitä kaupungilla liikkuessaan.

Herkästi tarttuva infektio

Tuhkarokko on herkästi ilmateitse tarttuva infektio. Oireet alkavat 1-3 viikon kuluttua tartunnasta. Tauti alkaa hengitystieinfektion oirein, jolloin sairastuneelle ilmaantuu nuhaa, yskää, kuumetta ja joillekin myös silmätulehdusta. Ihottuma ilmaantuu 3-5 vuorokauden kuluttua taudin ensioireista. Tuhkarokon vakavien jälkitautien vaara on suurin aikuisilla, pienillä lapsilla ja immuunipuutteisilla henkilöillä.

Tuhkarokkoa epäiltäessä sairastuneen pitää olla etukäteen yhteydessä puhelimitse omaan terveyskeskukseensa toimintaohjeiden saamiseksi.

Suomalaisista suurin osa rokotettu

Suomalaisista suurin osa on rokotettu tuhkarokkoa vastaan tai on sairastanut tuhkarokon. Yleensä kaikki ennen vuotta 1960 syntyneet ovat sairastaneet tuhkarokon ja vuodesta 1982 alkaen alle kouluikäisille on tarjottu kaksi MPR-rokotetta osana kansallista rokotusohjelmaa.

Suomalaisista suurin osa on rokotettu tuhkarokkoa vastaan tai on sairastanut tuhkarokon. Pieni osa 1960- ja 1970-luvuilla syntyneistä ei ole sairastanut itse tautia tai saanut riittäviä rokotuksia. Sekä tuhkarokon sairastaminen että rokottaminen suojaavat taudilta.

Tarvittaessa maksutonta tuhkarokkorokotetta voi kysyä omalta terveysasemalta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.