Mainos

Turun seudulla omakotitalojen hinnoissa oli eniten tinkivaraa

Turun seudulla talokauppa veti paremmin kuin muilla suurilla kaupunkiseuduilla. Kohteissa oli kuitenkin paljon tinkivaraa. 

MTV Uutisten selvityksessä Turun seudulla vuosi sitten esittelyssä olleista omakotitaloista meni kaupaksi 47 prosenttia. Turun lukema on Kuopion ohella suurten kaupunkiseutujen korkein. Selvityksessä oli mukana 105 taloa Turun seudulta.

LKV Tuomiset Oy:n kiinteistövälittäjän Oskari Tuomisen mukaan myös Turun alueella on tällä hetkellä ostajan markkinat. 

- Kyllä se on ihan yksiselitteinen asia, että välittäjät käyvät tällä hetkellä taistelua ostajista, ei kohteista. Ostajat ovat arkoja tekemään ostopäätöksiä. Taloudellinen epävarmuus vaikuttaa. 

Turun kohteiden muuta maata parempaa menekkiä saattaa selittää se, että reilusta sadasta kohteesta 80 prosenttia oli hinnoiteltu alle 300 000 euron. 

– Se on kipuraja. Potentiaalisten ostajien määrä tippuu radikaalisti, kun hinta nousee yli 300 000 euron. Nuori pari voi miettiä, että jo 250 000 eurolla pääsee rakentamaan omaa taloa. 

Hintojen pudotus suurinta

MTV Uutisten selvityksessä katsottiin, kuinka paljon toteutunut myyntihinta poikkesi lehti-ilmoituksessa kerrotusta pyyntihinnasta. Turun seudulla pudotus oli suurin, keskimäärin 14 prosenttia. 

– Kuulostaa suurelta. Siinä voi jo ajatella, että välittäjien hinta-arviot ovat olleet vääriä, arvioi Tuominen. 

Tuominen epäilee, että yksi selitys hinnanpudotuksiin voi olla pimeänä maksetut kauppahinnat. 

– Epäilyksiä on herännyt, kun joku kohde on ollut meillä ensin myynnissä. Myöhemmin se on myyty jollain aivan toisella hinnalla. Totuutta ei voi tietää, mutta kysymyksiä voi herätä siitä, kuka vetää verotonta hyötyä välistä. Sama tilanne on välityspalkkioiden puolella. Kun puhutaan isoista summista, valitettavasti houkutus osalla kasvaa vastustamattoman suureksi.

"Palataan pellolta takaisin kaupunkiin" 

Tuomisen mukaan omakotitaloa etsivä lapsiperhe arvostaa sijaintia.  

– Tällä hetkellä ratkaisevia tekijöitä ovat etäisyys hoitopaikoista, kaupoista ja niin edelleen. Kulkuyhteydet on tärkeä tekijä. 

Kahden auton malli ei välttämättä kiinnosta.

– Me tulemme pikkuisen jäljessä siitä, mitä Ruotsissa tehdään. Siellä lapsiperheet alkavat joustaa tiloista eli ovat valmiita asumaan tiiviimmin. Kun on menty 40 kilometrin päähän pellolle asumaan, niin nyt palataan takaisin kaupunkiin. Tämä varmaan nähdään Suomessa parin vuoden kuluessa. 

Turun seutu:

taloja105
myyty49
myymättä56
yhä myynnissä19


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.