Mainos

Turussa enterovirusepidemia

Enterovirus on aiheuttanut tautiepidemian Turussa, kertoo Turun Sanomat verkkosivuillaan. Kymmenet 13–16-vuotiaait lapset ovat sairastuneet.

– Epidemia on tosiasia. Vaikka taudin kuva on sama, joka syksy toistuva flunssa, parhaillaan riehuva virus voi aiheuttaa aivokalvotulehduksen, infektio-opin professori Olli Ruuskanen Tyksin lastenklinikasta sanoo Turun Sanomille.

Kyse ei kuitenkaan ole hengenvaarallisesta, bakteerin aiheuttamasta aivokalvontulehduksesta, joka vaatii aina sairaalahoitoa.

– Tällä hetkellä huonokuntoisia lapsia tuodaan koko ajan sairaalaan, jossa selvitetään, onko kysymyksessä viruksen vai bakteerin aiheuttama sairaus.

HS.fi kertoi myöhemmin illalla, että Tyks kiistää Turun Sanomien tiedot osittain.

Tyksiin on tullut syyskuussa 22 potilasta, jotka ovat kärsineet oireista. Heistä kuitenkin vain kahdeksalla on varmistunut aivokalvontulehdus selkäytimestä tehdyn enteroviruslöydöksen perusteella, HS.fi kertoo.

Turun Sanomat väitti, että kahden viikon aikana Turussa olisi löytynyt 30 varmennettua aivokalvontulehdustapausta noin kahden viikon ajalta. Tämä ei Tyksin mukaan pidä paikkaansa.

Turun alueen lisäksi myös Satakunnassa on meneillään epidemia. Potilaita hoidetaan lähinnä Porin keskussairaalassa.

– Tauti alkaa kovalla kuumeella, päänsäryllä ja mahdollisesti oksentamisella. Virusperäisenä esiintyvään tautiin ei ole muuta lääkettä kuin lepo ja mahdollisesti päänsärkyä lievittävät lääkkeet, kuten ibuprofeiini, Ruuskanen sanoo.

– Jos kysymyksessä on aivokalvotulehduksen aiheuttaja, potilaalla on lievää niskajäykkyyttä, eikä leukaa saa painetuksi kiinni rintaan. Jos potilaan vointi alkaa olla niin huono, että hän ei pysty enää esimerkiksi omin voimin menemään vessaan, on syytä hakeutua sairaalaan tutkittavaksi.

Ruuskasen mukaan tauti on lyhytkestoinen, parhaassa tapauksessa se on ohi päivässä parissa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.