Mainos

Turun yliopiston varastosta löytyi jymy-yllätys

Turun yliopiston kirjaston varastosta on löytynyt arvokas valokuvakokoelma. Yliopiston mukaan löytö on kansallisesti arvokas ja se sisältää tuhansia vanhoja valokuvia.

Valokuvat löytyivät vain, koska vuosikymmeniä avaamattomana olleen kaapin sisältö piti siirtää toiseen paikkaan.

Turun yliopiston kirjaston johtaja Ulla Nygrénin mukaan yliopisto oli tiennyt, että kaapissa oli valokuvia, mutta yliopistolla ei ollut aavistusta niiden kulttuurihistoriallisesta arvosta.

Joukossa on runsaasti Suomen valokuvahistoriasta tunnettujen kuvaajien vedoksia 1800-luvulta. Yliopisto lahjoitti kuvat Turun museokeskukselle ja Suomen valokuvataiteen museolle.

– Alustavan kartoituksen mukaan löydetyt kuvat ajoittuvat vuosiin 1860–1920. Ensimmäinen suomalainen valokuva otettiin 1842. 1840–1850-luvut olivat valokuvauksessa kokeilujen aikakautta, ateljeita alettiin perustaa enemmän 1860-luvulla, Turun museokeskuksen tutkija Minna Ijäs sanoo yliopiston tiedotteessa.

Valtaosa kuvista keskittyy Turkuun

Yliopiston kaapista löydettyjen valokuvien joukossa on muun muassa henkilö- ja ryhmäkuvia, kaupunkikuvia ja taideteoksenomaisia maisemakuvia maaseudulta.

Merkittävä osa 5000–6000 kuvan aineistosta keskittyy Turkuun. Kuvat ovat hyväkuntoisia ja Turun museokeskus ja Suomen valokuvataiteen museo neuvottelevat nyt kokoelman jakamisesta.

Valokuvat pääsevät esille syksyllä Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhdessä järjestämillä Tieteen päivillä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.