Mainos

Turun terveyskeskus sai huomautuksen pakkoeristyksestä

Terveyskeskuspäivystys oli eristänyt häiritsevästi käyttäytyneen potilaan poliklinikan putkaan. Oikeusasiamiehen mukaan omasta tahdostaan tuodun potilaan itsemääräämisoikeutta ei voi lain mukaan rajoittaa vastoin tämän tahtoa.

Eduskunnan oikeusasiamies Riitta-Leena Paunio on antanut Turun kaupungin terveystoimelle huomautuksen lainvastaisesta menettelystä terveyskeskuspäivystyksessä. Terveyskeskus oli eristänyt päihtyneen ja häiritsevästi käyttäytyneen potilaan poliklinikan putkaan ja ottanut samalla haltuun tämän omaisuuden.

Potilas oli tuotu päivystykseen, koska hän oli kaatunut kotonaan ja saanut vammoja muun muassa päähän.

Oikeusasiamies huomauttaa, että eristämiselle ja omaisuuden haltuunotolle täytyy olla lailliset perusteet. Omasta tahdostaan terveyskeskukseen tuodun potilaan itsemääräämisoikeutta ei ole lain mukaan mahdollista rajoittaa vastoin tämän tahtoa.

Paunio toteaa, että vaikka potilas olisikin käyttäytynyt häiritsevästi, häntä ei olisi saanut sulkea lukittuun huoneeseen, josta hän ei itse päässyt ulos. Terveydenhuollossa potilaan tahdon vastainen eristäminen ja omaisuuden haltuunotto on mahdollista vain silloin, kun potilas on otettu mielenterveyslain mukaisesti tarkkailuun tai hänet on määrätty tahdosta riippumattomaan hoitoon.

Hoitajat toimivat tilanteessa lainvastaisesti, kun he noudattivat Turun kaupungin terveystoimen antamia ohjeita. Oikeusasiamies onkin pyytänyt terveystointa muuttamaan eristämistä koskevat ohjeensa lainmukaisiksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.