Turun terveydenhoito tietotekniikan aikaan

Turun terveystoimi siirtää kaikki yli 170 000 asukastaan terveystietojärjestelmän piiriin vuoteen 2002 mennessä. Turun Primus-hankkeen uskotaan parantavan kaupunkilaisten terveydenhoidon tasoa samalla kun se alentaa merkittävästi kustannuksia.

Turun hallintoylilääkäri Ilmo Parvinen sanoo, että uudessa järjestelmässä Primus-hanke tuo terveystoimen käyttöön huippumodernia tietotekniikkaa, joka mahdollistaa toimintojen sisäisen uudistamisen.

-Asiakaspalvelu paranee, odotusajat ja jonot lyhenevät. Samoin varaukset esim. terveyskeskuksen ja sairaalan tai laboratorion välillä yksinkertaistuvat ja nopeuttavat hoitoon pääsyä.

-Primus vähentää turhia lääkärillä käyntejä ja tarpeettomia tutkimuksia. Uskomme, että esim. diabeetikkojen kohdalla joka toinen lääkärillä käynti voi jäädä pois. -Tulevaisuudessa potilas voi myös tehdä Internetin välityksellä ajanvarauksen terveyskeskukseen. Primus-hankkeen toteuttaminen maksaa sivukuluineen noin 50 miljoonaa markkaa. Parvinen laskee kuitenkin, että hanke on eritäin edullinen Turulle.

-Kaupungin yhden miljardin markan vuosittaisissa terveydenhoitomenoissa saavutetaan noin 20 miljoonan markan vuotuiset säästöt. Henkilöstön kouluttaminen Primukseen on kuitenkin kova haaste. Järjestelmään kuuluu kaikkiaan noin 700 henkilöä ja monessa terveyskeskuksessa on jouduttu niin atk-osaamisen kuin laitteidenkin osalta ponnistamaan nollatasolta. Parvinen ei usko, että uudistus vaikuttaisi oleellisesti työpaikkojen määrään.

-Tosin työpaikkojen rakenne saattaa muuttua jonkin verran. Primuksen teknisestä kokonaisvastuusta huolehtii Sonera.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat