Mainos

Turun taidemuseossa jonotettiin taideteosten ilmaiseen arviointiin

Turun taidemuseon suosituimpiin yleisöpalveluihin kuuluu taideteosten ilmainen arviointi. Kahdesti vuodessa museolle voi tuoda kuvia ja veistoksia asiantuntijoiden punnittaviksi.

Turun taidemuseon evakkotiloissa Tähtitorninmäellä ulko-ovi paukkuu tiuhaan. Taiteen arvioinnin päivä on alkamassa ja oven takana odottanut jono purkautuu sisälle. Asiantuntijapalvelun suosio pysyy suurena vuodesta toiseen. Moni saa toivomansa helpotuksen mielen askarrukseen. Töiden taiteellisesta tasosta ja alkuperästä saa arvion, hoito-ohjeitakin annetaan, mutta museon eettiset säännöt kieltävät kaupallisen arvon määrittelyn.

Enin osa tunnistettavista teoksista on ammattitaitelijoiden töitä, mutta paljon museolle kannetaan toritaidettakin. Todelliset yllätykset ovat harvassa.

- Se ilmeisesti johtuu siitä, että sellaisilla henkilöillä joilla on taidehistoriallisia merkkiteoksia kotona, he kyllä tietävät mitä ne ovat, kertoo amanuenssi Christian Hoffmann.

Tämä ei tarkoita, että arvioijat kohtelisivat harrastajatöitä ynseästi.

- Niissä saattaa olla hyvin sellainen omalla tavallaan vähän kömpelö charmi, mikä järeiden ammattitaitelijoiden töistä puuttuu.

Aitoon taiteilijatyöhön törmääminen ilahduttaa niin asiantuntijaa kuin asiakasta. Taidemuseon arvioinnissa paljastui, että maskulainen Riiton perhe on vuosikaudet omistanut verraten tunnetun Heli Ojanperän metsämaalauksen.

- Meillä ei ollut mitään aavistusta koko tästä taiteilijasta yhtään, yhtään mitään, kertoo Maarit Riitto.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.