Mainos

Turun Taidemuseossa ennätysyleisö

Kuvataitelija Otto Mäkilän näyttely on kerännyt ennätysyleisön Turussa: 23 000 ihmistä. Näyttely on auki viimeistä viikonloppua Turun Taidemuseossa.

Turussa syntynyt Mäkilä (1904-1955) ehti lyhyen uransa aikana käydä läpi monta taidesuuntaa, häntä pidetään yhtenä ensimmäisenä merkittävänä modernistina Suomessa, samoin ensimmäisenä surrealistina. Hänen töissään voi nähdä samat tyylit, jotka tunnistaa vaikkapa Pablo Picassolta, Henri Matisselta tai Salvador Dalilta.

Hän kuoli kesken uransa, tarkoitus oli nimittäin vain kokeilla abstratiivista taidetta viisi vuotta ja sitten siirtyä jälleen seuraavaan tyyliin. Siitä ei ehditty nähdä edes luonnoksia.

Mäkilästä tehty tehty kirja on myyty loppuun, mutta museopuodista saa ostaa punaista hevosta kauppakassina ja julisteena.

Maailmalla nuo taide-elämysten tuotteistajat ovat kasvaneet valtavasti, niiden voitto museolle ylittää usein päälippujen tuoton. Helsingin kaupunginmuseossahan se korjasi pääsylippujen loppumisen: ilmaismuseoon tulijoita on enemmän ja kahvi-ja krääsämyynti on tuottoisaa.

Vanhempia ja klassisia tuttavuuksiaan löytää jokainen talon toisen kerroksen Créme de la Créme -kokoelmasta. Siellä on kultakauden ikoneja ensi vuoden puolelle asti.

Syyskuussa ensimmäisen kerroksen täyttää romanttinen Carl Larsson suloisine perhekuvineen ja röyhelöisine sisustuksineen. Ruotsalainen IKEA osaa maanmiehensä tuotteistamisen laajemminkin: muovituolit ja lastulevykaapit antavat syksyllä tilaa uusvanhoille renesanssitaivutuksille ja pikkusieville maalaistunnelmille.

Carl Larssonin näyttely jatkaa Ateneumiin, jossa näyttely saa täydennystä taitelijavaimosta Karinista. Juhlakirja, Larssonin kortit ja tilpehöörit tulevat juuri joulumarkkinoille.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.