Mainos

Turun Myllysillan alle proomuja romahduksen varalta

Turun Myllysillan notkahdusvauhti on merkittävästi hidastunut. Romahdusvaara on kuitenkin edelleen olemassa.

Myllysillan pelastamiseksi Aurajoen jää joudutaan murtamaan satamasta Myllysillalle saakka. Työ ei ole helppo, sillä jää on nyt hyvin vahva. Lisäksi murtajan pääsy alueelle on hankalaa Aurajoen matalien siltojen takia.

Myllysilta painuu hitaasti, mutta varmasti. Tämänpäiväisten mittausten mukaan painumat ovat enää muutamia senttejä, mutta se ei paljon lohduta. Silta joudutaan purkamaan, ja romahdusvaaran välttämiseksi tarvitaan sillan tukirakenteiden alle proonut estämään sillan uppoaminen veteen. Aalto yliopiston rakennetekniikan professori Lauri Salokangas ei usko enää romahdusteoriaan.

- Todennäköisesti silta ei romahda vaan se painuu ja painuu. Painuminen voi pysähtyä, mutta jos tuet liikkuvat, sillassa tapahtuu muutoksia myös keskellä. Tämä silta on notkahtanut aiemminkin.

Riippusillaksi muuttuneen Myllysillan tuijotuksesta tuli viikonvaihteessa merkittävä massatapahtuma. Paikalla kävi tuhansia turkulaisia järjestelmä- ja kännykkäkameroineeen. Postikorteista tutut Turun linna ja tuomiokirkko jäävät nyt kauas kiinnostuksen kohteina, sillä notkuva silta on nyt Turun ehdoton turistirysä.

- Turku on kulttuuripääkapunki, niin kalteva torni Pisassa ja meillä notkuva silta, ehkä se sopii, sanoo siltaa katsomaan tullut Anders Biström.

Vaikka tilanne on vakaantunut, sillan romahtamisvaaraa ei ole suljettu pois, kertoo rakennuttamispäällikkö Kimmo Laula Turun Kiinteistöliikelaitoksesta.

– Joudumme varautumaan pahimpaan, jotta mahdollinen romahdus ei tulisi aivan yllätyksenä ja lisävahingot minimoitaisiin. Asiantuntijoiden mukaan sillan pitäisi pudota suoraan alaspäin.

Vajoamisen syy on vielä arvailujen varassa. Laulan mukaan ei tiedetä, johtuuko se rakenteista vai maatukien perustuksista.

Aluetta vartioidaan

Turun keskustassa suljettu Myllysilta on erityisvartioinnissa romahtamisvaaran takia. Alueella on vartiointi koko tämän päivän ajan.

Sillan välittömässä läheisyydessä liikkuminen on kielletty sortumavaaran takia. Alue on merkitty poliisin nauhoin ja puomein.

Myös sillan kautta kulkeva vesi ja sähkö on katkaistu. Veden kulkua on jouduttu muuttamaan, mikä saattaa aiheuttaa sen, että sillan lähialueen talouksissa voi hetken aikaa tulla sameaa vettä. Vesi on tästä huolimatta juomakelpoista.

Sulkemisesta liikennekaaos

Turun keskustan liikenne tulee olemaan pitkään sekaisin Myllysillan sulkemisen takia.

Myllysillan kautta kulkee päivittäin noin 25 000 ajoneuvoa, joten sillan sulkeminen aiheuttaa mittavia liikennejärjestelyjä. Suurimman suman uskotaan syntyvän Aurasillalle.

Etenkin työmatkaliikenteessä on odotettavissa pitkään kestävä kaaos. Myllysilta voi olla pois käytöstä jopa vuoden, arvioi kaupungin edustaja.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.