Mainos

Turun kirjamessuilla tähtivieraita ulkomailta

Turun kirjamessujen nimekkäimmät ulkomaalaiset kirjailijavieraat olivat tänään Euroopan kirjallisiin lupauksiin lukeutuvat espanjalainen 29-vuotias Juan Manuel de Prada ja brittikirjallisuuden nuoren polven lahjakkuus 40-vuotias Tibor Fischer. De Pradan kirja Myrsky (La tempestad) on palkittu Espanjan suurimmalla kirjallisuuspalkinnolla. Hän on kirjoittanut neljä kirjaa, joista kaksi on ilmestynyt suomeksi.

Viimeksi on käännetty Myrsky. Myrsky on maalaus, joka kiinnosti häntä lapsena kuten taiteilija Giorgione, joka eli mahdollisesti 1500-luvulla. Hän aavisti jo silloin kirjoittavansa tästä kirjan. Sen tapahtumat vyöryvät Venetsiaan, jonne nuori taidehistorioitsija matkustaa tutustuakseen Giorgionen maalaukseen mutta kohtaakin ruumiin. De Prada on kotoisin pienestä hyvin uskonnollisesta espanjalaisesta kylästä. Hän hylkäsi lapsenuskonsa, ja taide, erityisesti kirjallisuus on sen hänelle korvannut.

Fischerin esikoisromaani Näin ei voi jatkua kauan (Under The Frog) on yhdistelmä itäeurooppalaista satiiria ja purevaa brittihuumoria. Sen tapahtumat sijoittuvat Unkarin historian synkkiin vuosiin 1944-1956. Fischer syntyi unkarilaisten pakolaisvanhempien lapsena Britanniassa. Hän opiskeli Cambridgessa ja työskenteli journalistina Lontoossa ja Budapestissa.
-Halusin kirjoittaa Unkarin tapahtumista, koska perheeni joutui lähtemään maasta. Tahdoin selvittää, millaista vanhempieni elämä oli. Halusin myös kuvata elämää Unkarissa kansannousun aikaan. Lähes kaikki kirjassa kuvatut tapahtumat ovat tosiasioita, hän kertoo. Esikoisen jälkeen Fischer on julkaissut kaksi romaania, joita leimaa kielellinen nokkeluus. Ensi vuonna ilmestyy novellikokoelma.

Vieraina myös monilahjakkaita naisia

Ruotsalaiskirjailija Anna-Karin Elde kuuluu muodikkaisiin oivaltaviin naishumoristeihin. Hänen tekstinsä on omaperäistä, kepeää ja hauskaa. Elde on Ruotsissa juuri nyt kovin tunnettu ja suosittu. Hän on kirjoittanut kolme kirjaa. Hänen kirjansa Jos joku ei just kohta nipistä mua pepusta, mä lähden kotiin on ilmestynyt hiljattain suomeksi. Kolmas kirja ilmestyi elokuussa. Sen suomalaiseksi nimeksi sopisi Minnekkä sitä nokkansa lykkäisi, ellei.

Elde kertoo kuvaavansa arkipäivän elämää. Hän toimii mm. kuvittajana lehdissä. Hän aloitti uransa piirtämällä, ja alkoi sitten kerätä piirustuksia.
-Minulle ei ole tärkeää, ilmaisenko itseäni kuvilla vai teksteillä, viehättävä Elde hymyilee.

Sloveniasta messuille on saapunut seitsemän hengen kirjailijaryhmä, joka on parhaillaan pohjoismaisella kiertomatkalla. Heistä Maja Novak on mm. dekkarikirjailija. Hänen neljä teostaan ovat aikaansaaneet Sloveniassa oikean dekkariaallon. Entisessä Jugoslaviassa dekkareita ei kirjoitettu. Novakin kirja Murha aluevesillä on juuri käännetty suomeksi. Se on oikeaoppinen arvoitusdekkari.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.