Mainos

Turskakiintiöistä sopu EU:ssa

EU on päässyt sopuun unionin turskakiintiöistä. Komissio luonnehtii sopimusta merkkipaaluksi.

EU:n kalastusasioista vastaavat ministerit on päässyt sopuun turskakiintiöistä. Sovinto syntyi tänään Brysselissä kalastusneuvoston 30-tuntiseksi venyneiden neuvottelujen jälkeen.

Paketissa siirrytään pelkän vuotuisen kiintiön määrittämisen sijasta laajempaan kalastuksen järjestelyyn, johon nivotaan kalakantojen elvytys. Ratkaisu on jatkossa pohjana myös muita kalalajeja koskeville kiintiöneuvotteluille.

Kiintiöissä käytiin kovin vääntö sivusaaliista, sillä suurinta sallittua turskamäärää on viime vuosina jo tasaisesti leikattu. Komissio esitti alun perin varsin isoja leikkauksia sivusaaliskiintiöihin, mutta ilmaisi samalla joustavansa niistä, mikäli samaan pakettiin saadaan selkeä turskan elvytysohjelma. Kalastusneuvosto päätyi lopulta niputtamaan kiintiöt ja elvytyksen yhdeksi kokonaisuudeksi.

Suomella ei Itämeren kiintiöön ole niin suurta henkilökohtaista paloa, koska kotoisten kalastajien käyttämien itäisen ja läntisen pyyntialueen kiintiösiivu on yhteensä vain 900 tonnia. Suomea silitettiin kuitenkin poikkeuksella, joka joustavoittaa pyyntiä kahdella alueella.

Pyynti pohjaa tutkimukseen

Kiintiöt saavat rinnalleen kalakantojen elvytyksen. Hankalaksi koetusta meripäiväjärjestelmästä siirrytään kalastuspäiviin, joina pyyntialukset saavat olla merellä turskan ja sivusaaliin perässä. Päivien määrä vaihtelee kuukausittain, maittain ja alueittain.

Tavoitteena on pyyntitehon karsiminen. Olennaisempaa on uusi tapa ohjata pyyntiä. Jatkossa sallitut pyyntikohteet valitaan tieteellisten tutkimustulosten perusteella eli alueille, joilla olevien kalakantojen katsotaan sietävän sillä hetkellä kalastusta. Koko pakettia kiintiöineen ja pyyntikohteineen tutkaillaan ja muutetaan tarpeen mukaan joustavasti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.