Mainos

Turmalautan miehistölle tapposyyte Kreikassa

Kreikkalaisen matkustajalautan kapteenia ja kolmea miehistön jäsentä vastaan on nostettu tapposyyte tiistaisen lauttaturman johdosta.

Paros

Ainakin 71 ihmistä sai surmansa Express Semina -lautan upotessa myrskyssä Parosin saaren lähellä Egeanmerellä myöhään tiistai-iltana ja lautan miehistöä vastaan on päätetty nostaa tapposyyte.

Kateissa oli tänään virallisesti seitsemän ihmistä. Hallituslähteiden mukaan kateissa on kuitenkin enemmän ihmisiä, koska kaikkia laivalla olleita ei ole merkitty matkustajarekisteriin. Kaikkiaan laivalla oli arviolta 525-530 matkustajaa tai miehistön jäsentä. Pelastuneista 452 ihmisestä satakunta on ulkomaalaisia. Surmansa saaneiden joukossa oli yksi norjalainen ja kaksi kanadalaista.

Lautta ajoi merikortissa hyvin merkittyyn pieneen kalliosaareen, jossa oli lisäksi majakka. Alus kallistui ja myöhemmin upposi miehistön katsellessa eräiden matkustajien mukaan televisiota. Kapteenia, perämiestä, päällystöharjoittelijaa ja kansimiestä syytetään alustavasti "mahdollisesti tahallisesta taposta" sekä eräistä vähäisemmistä rikoksista. Kapteeni Vassilis Yannakisia syytetään lisäksi laiminlyönneistä ja haaksirikon aiheuttamisesta.

Kapteeni "otti vastuun"


Kapteeni Yannakis valitti ihmishenkien menetystä istuessaan pää painuksissa oikeussalin ulkopuolella.
-Tämä on ainoa, mitä voin sanoa kreikkalaisena merikapteenina. Otan täyden vastuun uhreista ja olen hyvin surullinen tapahtuneesta. Siinä kaikki, Yannakis sanoi.

Alkujaan pidätettiin viisi ihmistä, mutta laivan radisti vapautettiin myöhemmin. Pidätetyt vietiin rannikkovartioston partioaluksella alueen hallintokeskukseen Syrosiin, jossa heille annettiin kolme päivää aikaa puolustuksensa valmistelemiseen. Syytteitä yksilöidään Syrosissa sunnuntaina pidettävässä kuulustelussa.

Eloonjääneet kertoivat kaoottisista näkymistä, kun alus kallistui jyrkästi törmättyään kallioon pimeässä yössä

Kreikka, Mykonoksen satamaa

ja satojen pudotessa mereen jo ennen laivan katkeamista ja uppoamista. Ateenan lehden vaativat ankaria ratkaisua syyllisille.

-Rikolliset, sanottiin eräässä otsikossa. Pelastustoimet jatkuivat myös tänään Parosin saaren edustalla. Sukeltajat nostivat seitsemän ruumista 38 metrin syvyydessä merenpohjassa olevasta hylystä. Saasteasiantuntijat sukelsivat hylkyyn estääkseen aluksen 170 öljytonnin joutumisen mereen ja sitä kautta rannalle. Suosittu Paroksen lomasaari on Kyklasiden saariston kauniimpia ja sijaitsee on viiden tunnin laivamatkan päässä Ateenasta.

Uusi karilleajo, sama varustamo

Toinen Minoan Lines -varustamon matkustajalautta, Express Artemis, ajoi aikaisin perjantaiaamuna karille ollessaan saapumassa Naksosin satamaan Parosin lähellä. Laiva pääsi myöhemmin irti omin voimin ja saapui turvallisesti satamaan. Kaikki Express Artemiksen lähes 1 100 matkustajaa selvisivät vammoitta. Karilleajo joutui kapteenin mukaan teknisestä häiriöstä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.