Mainos

Turmakopterin lentäjien hätäkutsu ei saapunut perille

Virolaisen onnettomuuslautakunnan mukaan Copterlinen turmakopterin lentäjät olivat vielä ennen onnettomuutta toimintakykyisiä ja lähettivät hätäkutsun.

Tallinan edustan helikopterionnettomuutta tutkivat viranomaiset ovat saaneet lisää tietoa kopterin vaiheista ennen putoamista. Tutkijoiden mukaan kopterin lentäjät olivat toimintakykyisiä ja ehtivät lähettää hätäkutsun ennen kopterin putoamista.

Tutkijoita kiinnostaa nyt, miksi hätäkutsu ei kuitenkaan tullut perille.

-Lentäjät yrittivät lähettää kolme mayday-hätäkutsua. Miksi hätäkutsua ei kuitenkaan saatu, sitä selvitetään mustan laatikon tutkinnan yhteydessä, kertoi Viron talous- ja viestintäministeriön alaisen onnettomuuslautakunnan tiedottaja Anu Hallik-Jürgenstein.

Samalla onnettomuuslautakunta kuitenkin korostaa, että vaikka hätäkutsut olisivat tulleet perille, ne eivät olisi nopeuttaneet pelastustoimia.

Helikopteriturman tärkein todistusaineisto, musta laatikko, purettiin Britanniassa Lontoossa, ja onnettomuuslautakunta analysoi parhaillaan siitä saatuja tietoja Tallinnassa. Lautakunta on luvannut ensimmäisen raporttinsa 10. syyskuuta mennessä.

Copterlinen toimitusjohtaja Kari Ljungberg pitää kopteriturmaa yhä täytenä mysteerinä.

Säällä tai linnuilla ei vaikutusta

Toistaiseksi onnettomuuden tutkijat ovat vahvistaneet vain sen, ettei 14 ihmisen hengen vaatinutta turmaa aiheuttanut huono sää tai linnut. Myöskään mahdollisesta terrori-iskusta ei ole saatu todisteita, tosin sitäkään vaihtoehtoa ei ole täysin suljettu pois mahdollisen teknisen vian aiheuttajana.

Runsas viikko sitten ylös nostetusta kopterin hylystä on saatu selville, etteivät lentäjät ehtineet käynnistää koneen ilmaponttonit avaavaa järjestelmää. Helikopterin moottori oli käynnissä ennen mereen syöksyä.

Uhreista 13 on löydetty, heidät on tunnistettu ja kaikkien kuolinsyyksi on varmistunut hukkuminen. Kopteriturman toisen lentäjän ruumista ei ole vielä löydetty. Selvää ei ole myöskään se, kuinka lentäjä joutui ulos kopterin ohjaamosta.

Kopteriturman syistä liikkuu Virossa erilaisia teorioita, joista vahvin on kopterin suuntaa vakauttavan pyrstöroottorin rikkoutuminen.

Kopteriturman toista lentäjää etsitään yhä

Viron rajavartiosto jatkaa yhä vajaat kaksi viikkoa sitten sattuneen helikopteriturman toisen suomalaislentäjän etsintöjä Tallinnan edustalla, kertoo rajavartioston tiedottaja Helena Loorents.

-Rajavartioston lentokoneet tekevät tarkkailulentoja Tallinnan lahdella samoin kuin pienimmät vartiolaivat tutkivat Naissaaren, Aegnan ja Viimsin niemimaan rannikkoaluetta, Loorents sanoi maanantaina.

Loorentsin mukaan myös rajavartioston jalkapartiot tekevät rutiininomaisia etsintöjä. Aktiiviset etsinnät turmakopterin toisen lentäjän löytämiseksi kuitenkin lopetettiin jo runsas viikko sitten.

Kopteriturman 13 muuta uhria nostettiin ylös pian onnettomuuden jälkeen. Kopterin toisen lentäjän ruumista ei ole löydetty.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 22.08.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.