Mainos

Turmakopterin hylky on nostettu

Copterlinen turmakopteri on viety Tallinnan lentoasemalle tutkittavaksi. Toinen kopterin piloteista on yhä kateissa.

Tallinnan edustalla mereen pudonneen helikopterin hylky on saatu nostettua pintaan, ja myös koneen musta laatikko on löytynyt.

- Kopterin pyrstöosa oli revennyt lähes kokonaan muusta rungosta irti ja roikkui käytännössä vain muutamien kaapeleiden ja johtojen varassa, Suomea tutkintalautakunnassa edustava erikoistutkija Hannu Melaranta kertoi uutistoimisto STT:lle.

Kopteri oli ilmeisesti murtunut kahtia jo veteen syöksyessään.

- Siinä vaiheessa, kun pahoin vaurioitunutta alusta nostettiin veden pintaan, murtumat tietysti suurenivat, nosto-operaatiosta huolehtineen Varustamoliikelaitoksen markkinointipäällikkö Pekka Simula kommentoi.

Kopterin musta laatikko löytyi alkuperäiseltä paikaltaan rungon ja puomin liittymäkohdasta. Ohjelmanauhoitin on luovutettu nyt onnettomuuden tutkijoille.

Kopteriturmaa tutkivan lautakunnan virolaisen varajohtajan Tonu Aderin mukaan lentäjät onnistuivat ilmeisesti hidastamaan kopterin putoamista. Ader sanoi uutistoimisto BNS:lle, ettei kopteri pudonnut mereen täydellä nopeudella, vaan lentäjät onnistuivat reagoimaan ennen kopterin putoamista mereen. Hänen mukaansa kopterin ilmaponttonit olivat avautuneet kopterin pudottua, mutta jostakin syystä ne eivät täyttyneet ilmalla.

Noston viimevaihe kävi nopeasti

Sukellukset Copterlinen helikopterin turmapaikalla aloitettiin seitsemän aikaan aamulla. Sukeltajat tarkistivat ensin, että ylösalaisin ollut hylky oli saatu käännettyä oikein päin pyörilleen. Kun asiasta oli saatu varmistus, nostoliinat kiinnitettiin roottorin napaan ja kopteria alettiin hinata varovasti ylöspäin.

Simulan mukaan kriittisin osuus nosto-operaatiota oli hetki, jolloin kopterin hylky saatiin veden pintaan.

- Tässä vaiheessa se oli kaikkein alttein merenkäynnin vaikutuksille ja oli olemassa riski, että hylky olisi kolhiintunut aluksen laitaan.

Kaiken kaikkiaan nosto-operaatio sujui Simulan mukaan hyvin, joskaan alkuperäiset aika-arviot eivät ole pitäneet paikkaansa. Alun perin kopteri oli tarkoitus saada ylös jo eilisiltana. Sen jälkeen kun sukeltajat olivat saaneet aamulla työnsä päätökseen, noston viimeinen vaihe sujui varsin nopeasti.

Nosto-operaation jälkeen kopterin hylky on viety Tallinnan lentokentälle, jossa sitä tutkitaan.

Kopterin nostotoimiin osallistui viisi virolaista sukeltajaa, ja operaatiota johti Viron onnettomuuslautakunta. Nostokalusto oli Suomen Varustamoliikelaitoksen.

Tallinnan edustalla keskiviikkona mereen syöksynyt kopteri makasi noin 50 metrin syvyydessä Suomenlahdessa. Onnettomuuden uhreista 13 on tuotu maihin ja tunnistettu, mutta koneen suomalainen kapteeni on edelleen kadoksissa.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 13.08.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.