Mainos

Turmakaivoksesta pelastuneet kertovat tovereidensa järkyttävistä kohtaloista

Turkin tuhoisasta kaivosturmasta pelastuneet ovat kertoneet medialle karmaisevia tarinoita työtovereistaan ja oloista tuhoutuneen kaivoksen sisällä.

Mirror-lehden mukaan kaivoksesta pelastunut Hasan Ozdil kertoi muun muassa nähneensä, miten eräs työtoveri yritti tappaa itsensä turman jälkeen. Hän halusi ottaa mielummin oman henkensä hirttämällä itsensä vyöhön kuin palaa kuoliaaksi kaivoksen syvyyksissä.

Ozdil kertoo kuulleensa myös työmiehistä, jotka hakkasivat päätään kaivoksen seiniin turhautuneina ja peloissaan, varmoina kuolemastaan räjähdyksen jälkeen.

– Heidän kaasunaamarinsa eivät toimineet. Olen itsekin kantanut tätä naamaria vuosia mutta en vieläkään tiedä, miten sen olisi pitänyt minut pelastaa. Ne olisi pitänyt tarkistuttaa puolen vuoden välein, mutta en tiedä ketään, jonka kohdalla näin olisi tehty.

24-vuotias kaivosmies Erdal Bicak syyttää Daily Mailin mukaan esimiehiään vääristä tiedoista. Turman aikaan hän oli juuri lopettelemassa vuoroaan ja palaamassa maanpinnalle. Kaivoksen johto kuitenkin määräsi hänet takaisin alas, sillä oli ilmaantunut ongelmia.

– Yhtiö on syyllinen. Johdolla on laitteita, joilla mitataan kaasupitoisuuksia. Tasot olivat nousseet liian korkeiksi, mutta he eivät kertoneet meille ajoissa.

Bicakin mukaan kaivoksessa vierailleet viralliset tarkastajat eivät koskaan edes käyneet sen alimmissa osissa.

– Johto on siis voinut siivota ylimmän osan kaivoksesta eivätkä tarkastajat koskaan nähneet, millainen tilanne alempana oli.

Hän kertoo, että alempana kaivoksessa kulkureitit ovat todella kapeita ja katto niin matalalla, ettei kaivosmiehet pystyneet edes seisomaan. Hänen mukaansa tämä selittää sen, miksi sieltä oli niin vaikea paeta onnettomuuden sattuessa.

Viranomaiset ovat luvanneet selvittää tarkasti kaivoksen toiminnan, mutta omaiset ja kansalaiset ympäri maata ovat osoittaneet raivoisasti mieltään. Heidän mukaansa kaivoksen turvallisuuteen liittyviä asioita on vähätelty. Heidän mukaansa kyseessä on satojen ihmisten murha, ei onnettomuus.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.