Mainos

Turkulaistutkija: Korkeakoulut tuottavat vähän yrittäjiä

Akateemisesti koulutetuista työnhakijoista valtaosa on kiinnostunut yrittäjyydestä, mutta vain harva heistä lähtee lopulta yrittäjänuralle.

Turun kauppakorkeakoulun tutkijan Katja Mäen tekemään tutkimukseen osallistuneista korkeakoulutetuista vain kolmella prosentilla oli oma yritys, vaikka vastavalmistuneista 75 prosenttia piti yrittäjyyttä varteenotettavana uravaihtoehtona.

Merkittävimmiksi yrittäjyyden esteiksi Mäen tutkimuksessa osoittautuivat yritysidean puute ja rahoitusvaikeudet. Mäen mukaan akateemiset työnhakijat eivät myöskään ole aivan vakuuttuneita kyvystään menestyä yrittäjänä.

Nuoria tulisi koulutuksessa rohkaista entistä enemmän yrittäjyyteen, on yksi Mäen johtopäätöksistä. Hän muistuttaa, että useissa tutkimuksissa akateemisten nuorten on yleensä todettu olevan kelpo ainesta yrittäjiksi: he ovat itsevarmoja, heillä on halua uudistua ja sinnikkyyttäkin löytyy.

Työnantajat haluaisivat käytännönläheisyyttä

Työnantajien käsitykset akateemisten kyvykkyydestä olivat hieman erilaiset. Mäen haastattelemien yritysten edustajien mielestä vastavalmistuneilta korkeakoulunuorilta puuttuu kykyä tehdä vastuullisia päätöksiä. Koulutuksen tieto-taito sisällöistä yritysten edustajilla ei ollut huomauttamista, mutta opetuksen käytännönläheisyyttä pitäisi heidän mielestään lisätä. -Tieteellisyyttä ei silti pidä unohtaa, sillä yrityksissä arvostetaan myös korkeakoulututkinnon tuomaa teoreettista osaamista ja analyyttisiä valmiuksia, Katja Mäki korostaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.