”Turkulaisten kanssa on sattunut ennenkin”, sanoo poliisi – Veikkausliiga-ottelua siirrettiin hulinoinnin pelossa

FC Hongan ja TPS:n välistä veikkausliigaottelua aikaistettiin viime viikon lopulla Länsi-Uudenmaan poliisin pyynnöstä. Sen sijaan, että lauantaina 18. heinäkuuta pelattava ottelu alkaisi kello viideltä, potkaistaan se käyntiin jo yhdeltä aamupäivällä.

– Poliisi on tapahtumaluvan myöntäjä. Poliisi esitti, että tähän aikaan pitäisi pelata, joten me siirsimme ottelua, Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa perusteli MTV Urheilulle.

Länsi-Uudenmaan Poliisi halusi aikaistaa ottelua, koska Hongan ja TPS:n välinen kamppailu luokitellaan suuren riskin peliksi. Komisario Juha Laitiaisen mukaan otteluiden aikaistamisella pienennetään mahdollisten häiriöiden syntymistä kannattajien joukossa.

– Poliisin toive on, että nämä niin sanotut riskiottelut pelattaisiin joko arki-iltoina tai viikonloppuina mahdollisimman aikaisin. Se johtuu mahdollisesta ja aiemmin koetusta häiriökäyttäytymisestä, Laitiainen kertoi MTV Urheilulle.

Aiemmin koetulla häiriökäyttäytymisellä Laitiainen viittaa esimerkiksi Hongan ja TPS:n kohtaamiseen syksyltä 2017. Silloin kannattajat ryntäsivät ottelun jälkeen kentälle, kun TPS kruunattiin Espoossa Ykkösen mestariksi.

Nousujuhlat yltyivät rumiksi, minkä takia poliisi joutui ottamaan useamman ihmisen kiinni pahoinpitelyn takia. Seurojen kannattajat olivat juosseet kentälle jo kesken ottelun ja tapelleet pelin päätyttyä.

– Se oli yksi niistä tapauksista. Turkulaisten kanssa on sattunut samanlaisia tilanteita ennenkin, niin jalkapallossa kuin jääkiekossakin. Myös pääkaupunkiseudun pelit ovat näitä riskiotteluihin luokiteltavia pelejä, Laitinen jatkoi.

Aikataulumuutokset tuovat lisätöitä seuroille

Hongan ja TPS:n välisen ottelun aikaistaminen ei ole poikkeustapaus. Veikkausliigassa etenkin HJK:n, HIFK:n ja FC Lahden ottelut nähdään seurojen aktiivisten kannattajajoukkojen takia uhkana muiden turvallisudelle. Pelejä ei tästä syystä haluta sijoittaa esimerkiksi viikonloppuiltoihin.

Vaikka aikataulumuutokset tuovat seuroille lisätyötä, tekevät ne mielellään yhteistyötä poliisin ja Veikkausliigan kanssa.

– Otamme poliisin toiveet kunnioituksella vastaan, koska me haluamme järjestää yhdessä turvallisia tapahtumia. Tällainen aikataulumuutos teettää tietysti lisätöitä seuralle, mutta mieluummin tehdään valmistelut kunnolla kuin pestään jälkipyykkiä, Hongan tapahtumapäällikkö Antti Salonen kertoi.

Lisätyöllä Salonen viittaa esimerkiksi markkinointimateriaalien uusimiseen ja turvajärjestelyiden sumplimiseen. Riskipeleissä seurojen on tehtävä normaaliakin huolellisempaa työtä tapahtumajärjestelyiden kanssa, sillä vastuu kannattajien ja pelaajien turvallisuudesta on niiden harteilla.

– Haluamme ensinnäkin tietää, minkälainen määrä ihmisiä Turusta on suunnilleen tulossa. Järjestyksenvalvojien määrä perustuu niihin lukemiin. Vieraskannattajat ohjataan omaan turva-aidattuun katsomoon, koska se on turvallisempi ja loogisesti helpompi ratkaisu pitää vierasfanit erillään, Salonen jatkoi.

Veikkausliiga ei mielellään aiheuttaisi lisätyötä seuroille otteluiden myöhäisten aikataulumuutosten kanssa. Viikonlopun Honka–TPS-otteluun ei koronaviruspandemian takia osattu edes odottaa tällaista pulmaa.

– Totta kai pyrimme ennaltaehkäisemään turhaa työtä mahdollisimman paljon. Tässä tapauksessa heinäkuussa piti olla lähtökohtaisesti enemmän rajoitteita ja vähemmän katsojia, joten tilanne on yksinkertaisesti muuttunut matkan varrella, Marjamaa kertoi.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja