Mainos

Turkulaisprofessori vangittiin

Turkulainen aivotutkija, Turun yliopiston neurologian professori Urpo Rinne (64) vangittiin tänään Turun käräjäoikeudessa epäiltynä mittavasta tutkimusvarojen väärinkäytöstä.

Urpo Rinne

Keskusrikospoliisin mukaan Rinne on ohjannut hallitsemilleen pankkitileille vuosina 1991-1998 tutkimusvaroja noin 9,9 miljoonaa markkaa. Rikosnimikkeinä ovat törkeä petos, törkeä veropetos ja törkeä kavallus. Tutkinnan kohteena olevat varat ovat tulleet kotimaisilta ja ulkomaisilta lääketehtailta.

Tutkimusvarat on tarkoitettu neurologisten sairauksien, pääosin Parkinsonin taudin tutkimiseen. Poliisin mukaan varoista vain hyvin pieni osa on käytetty potilastutkimuksiin ja muihin tutkimuskuluihin. Varat ovat tallessa Rinteen hallitsemissa sijoituksissa Suomessa ja ulkomailla.

Tutkinnanjohtaja Leila Melander keskusrikospoliisista sanoo, että esitutkinnassa selvitetään, kuuluvatko Rinteen pankkitileille ja sijoituksiin ohjatut varat Turun yliopistolle vai ovatko kyseessä Rinteen henkilökohtaiset varat, jotka olisi tullut ilmoittaa tuloina veroilmoituksessa.

Rinne vastusti vangitsemista

Viime tiistaina Helsingin lentoasemalta pidätetty Rinne vastusti vangitsemista kiivaasti. Hän vetosi mm. vaimonsa vaikeaan sairauteen, joka vaatisi ehdottomasti omalääkärin eli Rinteen paikalla oloa. Tutkinnanjohtaja taas kummasteli, kuinka Rinne kuitenkin saattoi mm. pidätyshetkellään olla matkalla Barcelonaan, jolloin hänen vaimonsa oli jäänyt kotiin muiden omaisten kuin omalääkärin hoitoon.

Tutkinnanjohtaja sanoi oikeudessa myös, että juttu on laajentunut viime päivinä huomattavasti. Epäselvyyksiä joudutaan selvittämään mm. ulkomailla, erityisesti Sveitsissä. Myös tutkinnan kohteena olevien varojen määrän arvioidaan nousevan nykyistä merkittävästi suuremmiksi. Valtakunnansyyttäjänvirasto on määrännyt juttuun syyttäjäksi ns. Riekkis-jutun syyttäjänäkin toimineen Jarmo Toivolan Kuopiosta.

Turun käräjäoikeus määräsi, että nyt tehty vangitsemispäätös on tarvittaessa uudistettava kahden viikon välein. Mahdollinen syyte on nostettava viimeistään ensi vuoden tammikuussa. Juttu käsiteltäneen aikanaan Turun käräjäoikeudessa, koska epäillyt rikokset ovat tapahtuneet Turussa
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.