Mainos

Turku hakee tukea talouteen vuokra-asuntojen myynnistä

Asukkaat ihmettelevät ja pelkäävät vuokrien nousua.

Pettymys ja pelko jäytävät Turun kaupungin vuokra-asujia. Kesäkuun alussa kokoontuvan kaupunginhallituksen listalle on tulossa kaupungin toisen kiinteistöyhtiön, Lehtolaakson, myyminen. Valtuuston siunausta odotetaan vielä ennen lomia.

-Koko asia tuntuu uskomattomalta. Eniten pelottaa vuokrien nousu. Lisäksi ihmetyttää vauhti, jolla asiaa viedään eteenpäin, sanoo Turunmaanpuistossa asuva Sauli Jernberg.

Hän on toinen Lehtolaakson hallituksen asukasjäsenistä ja johtaa oman alueensa asukastoimikuntaa.

-Syntyy mielikuva, että myynti halutaan jyrätä läpi mahdollisimman nopeasti, etteivät asukkaat ehdi reagoida koko asiaan.

Asuntojen myynti sisältyy vuosia 2008-2010 koskevaan talousohjelmaluonnokseen. Kaupungin omistajapolitiikka on vain yksi osa 48-sivuista luonnosta.

-Mukana on paljon tärkeitä asioita, joten asuntoasia voidaan nuijia läpi ohimennen, epäilee Jernberg.

Pääoma saatava tuottamaan

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkisen ja talousjohtaja Ari Mäkisen laatima talousohjelmaluonnos tuli julkisuuteen viime syksynä. Talousjohtaja Mäkinen myöntää, että päätöksenteolla on kiire. Vauhtiin potkii pakkasen puolelle kärvistelevä talous.

-Asunnoissa makaava pääoma on saatava tuottamaan.

Montako miljoonaa mahdollinen kauppa Turun kassaan tuo, riippuu siitä, löytyykö ostaja koko Lehtolaaksolle, vai myydäänkö se osina. Rahan käyttötarkoitus on Mäkisen mukaan selvä: lainojen lyhennys ja rahastointi. Käyttöön otettaisiin vain rahastojen tuotto.

Lehtolaakso tytäryhtiöineen omistaa noin 4000 asuntoja. Vailla myyntirajoituksia olevia kovan rahan asuntoja on 1400. Niistä noin 600 on erilaisia erityisasuntoja. Loput ovat arava- ja korkotukirahoitettuja asuntoja, joiden myyntiin tarvitaan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) hyväksyntä. Keskus oli ennen nimenvaihdosta Valtion asuntorahasto.

Tuoreimmat kaupat Pirkkalassa

Asuntojaan ovat jo myyneet Vihti ja Valkeakoski. Tuoreimmat kaupat on sinetöity Pirkkalassa, jossa kunnan asunnot siirtyivät viime viikolla VVO-yhtymän ja Hämeen Vuokrakotien omistukseen. Kunta nettoaa 26 miljoonan kaupasta 6 miljoonaa.

Myös Pirkkalassa kaupan yhtenä pontimena oli pääomien vapauttaminen kunnan velkojen lyhentämiseen. Talousjohtaja Anssi Kosken mukaan kaupassa ajateltiin myös vuokralaisten asemaa.

-Halusimme kiinteistöt ammattimaiseen hoitoon. Uusien omistajien kanssa on sovittu, että kaikki vuokrasopimukset uusitaan. Lisäksi on sovittu, että vuokrat eivät saa ylittää markkinahintoja. Uusimmissa asunnoissa ne ovat olleetkin jo samalla tasolla. Vanhempiin asuntoihin on tulossa peruskorjauksia, jotka nostavat vuokraa, mutta parantavat myös asumisen laatua, Koski listaa.

Myös Nokialla on harkittu vuokra-asuntojen myymistä. Hanke kuivui kuitenkin kevään aikana kokoon, kun tarjouskilvan voittanut ruotsalainen Akelius Fastigheter vetäytyi pelistä kaupan edellyttämiin lupa-asioihin liittyvien ongelmien vuoksi.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Reino Ojalan mukaan myyntiaikeet on toistaiseksi haudattu.

-Katsellaan nyt ensin, miten homma muilla onnistuu ja palataan asiaan, jos on tarvetta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.