Hei Soppamies !
Olemme älyttömän hullu pariskunta ja meillä on älyttömän hulluja kavereita. Meidän Erkka täyttää 28 v., joten tule sinäkin Turkuun ja keitä meille hullut synttärisopat.
Couscous-salaatti
(10 hengelle)
1 kg Instant Couscousia
3 paprikaa (punainen, vihreä ja keltainen)
1 nippu tuoretta minttua tai 2 rkl kuivattua
2 sitruunan mehu
2 dl Extra Virgin -oliiviöljyä
suolaa
pippuria
1. Kaada couscous kulhoon ja valuta päälle kuumaa vettä n. 1,5 litraa. Anna imeytyä n. 10 minuuttia.
2. Poista paprikoista siemenet ja pilko pieniksi paloiksi. Pilko tuore minttu.
3. Lisää minttu ja paprikat turvonneeseen couscousiin. Sekoita.
4. Lurauta sekaan oliiviöljy ja sitruunamehu. Sekoita.
5. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna vetäytyä hetken aikaa. Tarkista maku ja tarjoa.
Hoisin-kanavartaat
(10 hengelle)
6 kananrintafilettä
1 dl Hoisin-kastiketta
3 cm:n pala tuoretta inkivääriä tai 1 rkl jauhetta
oliiviöljyä
suolaa
bambutikkuja
1. Leikkaa broilerin fileet vartaaseen sopiviksi suupaloiksi.
2. Kuori inkivääri ja murskaa morttelissa (tai veitsen syrjällä) massaksi.
3. Lado broileripalat kulhoon ja kaada päälle Hoisin-kastike, inkivääri sekä loraus oliiviöljyä. Sekoita ja kääntele hyvin niin, että kaikki lihat saavat osansa marinadista. Mausta vielä suolalla.
4. Pujota broilerin palaset bambutikkuihin ja aseta ne laakealle uuniastialle.
5. Grillaa uunin grillivastuksella 220 C:ssa noin 10 minuuttia. Valele välillä marinadilla ja käännä vartaita grillauksen aikana ainakin kerran, jotta ne saisivat tasaisen rusketuksen.
Katkarapuvartaat
1 kg kokonaisia katkarapuja
3 kynttä valkosipulia
3 kuivattua chilipalkoa
loraus oliiviöljyä
1. Kuori kokonaiset katkaravut vielä hieman jäisinä (pyrstön panssari irtoaa näin helpommin). Poista myös jalat, mutta jätä päät.
2. Murskaa morttelissa valkosipuli ja kolme kuivattua pientä chiliä siemenineen (takuutulista!). Notkeuta lorauksella öljyä.
3. Pujottele katkat vartaisiin ja penslaa chili-valkosipuli -seoksella.
4. Koska katkat ovat valmiiksi kypsiä, noin viisi minuuttia kuumassa grillissä riittää antamaan kauniin värin.
Yrttilohta kasvispedillä
(10 hengelle)
1,5 kg merilohifiletttä
1 nippu parsaa (tai tuoreita vihreitä papuja)
1 nippu tuoreita porkkanoita
1/2 kg kirsikkatomaatteja
2 rkl hunajaa
2 dl kuivaa valkoviiniä
1 sitruunan mehu
suolaa
pippuria
pesto:
1 nippu basilikaa
3 valkosipulin kynttä
3 rkl oliiviöljyä
1. Kuori parsat ja porkkanat.
2. Keitä parsaa noin 6-8 minuuttia.
3. Valuta ja anna jäähtyä kylmässä vedessä.
4. Leikkaa lohifileet sopiviksi annospaloiksi (noin viisi senttiä per lurjus), suolaa ja pippuroi.
5. Kaada laakealle ja mahdollisimman isolle uuniastialle runsaasti oliiviöljyä ja lämmitä keittolevyllä kuumaksi. Kuullota astialla porkkanoita ja parsaa, lisää hetken kuluttua hunaja ja sekoittele hyvin.
6. Siirrä uuniastia liedeltä uuniin noin 200 C kymmeneksi minuutiksi.
7. Tällä välin murskaa morttelissa nippu basilikaa, valkosipulit ja oliiviöljy "pestoksi". Leikkaa lohipalojen sisään keskelle reiät ja tunge sisään pestoa täytteeksi.
8. Nosta kasvikset uunista ja heitä sekaan kirsikkatomaatit. Lado päälle lohifileet ja lurauta joukkoon valkoviini ja sitruunamehu.
9. Laita astia takaisin uuniin ja kypsyttele 200 asteessa noin 15 minuuttia.
10. Ennen tarjoamista valele herkullisia nesteitä tasapuolisesti kasvisten ja lohipalojen päälle.
Galliano-kermaa ja mansikoita
(10 hengelle)
3 litraa kotimaisia mansikoita
1 litra kuohukermaa
3 rkl sokeria
1 rkl balsamiviinietikkaa
1 dl vaniljalikööriä (esim. Galliano)
1. Perkaa ja pilko mansikat kahtia.
2. Vatkaa kerma vankahkoksi vaahdoksi. Lorauta joukkoon likööri. Mausta balsamiviinietikalla ja sokerilla. Sekoita hyvin.
3. Tarjoa mansikat Galliano-kerman kanssa erikseen tai vaihtoehtoisesti "vaahtoon hukutettuna".