Mainos

Turkki viivyttää äänestystä Yhdysvaltain joukoista

Turkkia hallitsevan oikeus ja kehitys -puolueen johtaja Recep Tayyip Erdogan sanoi tänään, ettei päätöstä Yhdysvaltain joukkojen kutsumisesta Turkin maaperälle tehdä tällä viikolla.

Yhdysvallat haluaa siirtää Turkin ja Irakin rajalle sodan varalta kymmeniätuhansia sotilaita ja on kiirehtinyt Turkin hallitusta päättämään asiasta pian. Valkoisen talon tiedottajan Ari Fleischerin mukaan Turkilla ei ole "paljoakaan aikaa" päätöksentekoon.

Turkin hallitus ei kuitenkaan suostu tekemään parlamentille ehdotusta sotilasyhteistyöstä, ennen kuin sopimuksen taloudellisista ehdoista päästään yhteisymmärrykseen. Yhdysvallat on tarjonnut sotilasyhteistyön vastineeksi Turkille miljardiluokan apupakettia.

Uutistoimisto Reutersin amerikkalaislähteen mukaan Yhdysvaltain "viimeinen tarjous" sisältäisi kuuden miljardin dollarin lahjarahan ja 20 miljardin dollarin lainantakaukset. Turkin uskotaan havittelevan 30 miljardin dollarin apupakettia.

Yhdysvaltain Turkin-suurlähettiläs Robert Pearson sanoi tänään, että Turkin täytyy hyväksyä joukkojen saapuminen pian, jotta joukot saadaan siirrettyä paikoilleen kyllin nopeasti. Diplomaattien mukaan ajatus "pohjoisesta rintamasta" Turkin ja Irakin rajalla joudutaan hylkäämään, mikäli yhteistyöstä ei päästä sopimukseen. Turkin hallituksen mukaan kiirettä ei ole.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.