Turkki vauhdilla EU-kelpoiseksi

EU:n laajentumisraportin mukaan Turkki on edistynyt talouden kehittämisessä, mutta maalla on silti pitkä matka jäsenyys ehtojen täyttämiseen.

EU-komissio toteaa, että Turkille olisi myönnettävä markkinatalousmaan asema. Komission mukaan Turkki on edistynyt selvästi taloutensa kehittämisessä. Komissio pyrkii luomaan myönteistä pohjaa ensi vuonna alkaville jäsenneuvotteluille. Komission kanta ilmaistiin EU:n laajentumisraportin julkistamisen yhteydessä.

Samalla komissio painostaa kuitenkin Turkkia jatkamaan yhteiskunnallisia uudistuksia. Kiireellisimpiä parannuskohteita ovat perusoikeudet ja tulehtuneet Kypros-suhteet. Muita ongelmia ovat mm. naisten oikeuksien ja uskonnonvapauden toteutumisessa sekä Kurdien tilanne.

EU:n laajentumiskomissaari Olli Rehn moittii jälleen Turkkia myös sananvapauden rajoittamisesta.

- Turkkia on kehitetty oikeusvaltioksi ja perusoikeuksia on parannettu, mutta uudistusten toimeenpano on epätasaista. Maassa on paljon sellaisia puutteita, jotka on korjattava, Rehn vaatii.

- Turkille on hyvä tehdä heti alkuun selväksi, että sillä on vielä pitkä matka jäsenyysehtojen täyttymiseen, hän jatkaa.

Sananvapaus joutuu koetukselle joulukuussa, kun turkkilainen kirjailija Orhan Pamuk joutuu oikeuden eteen, koska hän uskalsi sanoa mielipiteensä armenialaisten liki sadan vuoden takaisesta joukkomurhasta.

Turkin Kypros-suhde voi vaarantaa jäsenyysneuvottelut

Jäsenyyden edellytykset on kirjattu raporttiin. Eräs komission virkamies kuvasi luetteloa "hikilistaksi". Ainoan selkeä aikarajan lista asettaa Kypros-suhteille.

Ensi vuoden loppuun mennessä Turkin on pantava toimeen tulliliiton laajennus, joka liittää kauppaa vapauttavaan sopimukseen unionin uudet jäsenmaat - myös Kyproksen, jonka kreikkalaisen osan hallitusta Turkki ei ole tunnustanut.

Tulliliittoa nakertavat mielialat, jotka vaativat muun muassa satamien pitämistä jatkossakin suljettuina kyproslaisilta aluksilta. Tullisopimus edellyttää niiden avaamista kaikkien EU-maiden käyttöön.

-Jos Turkissa tulee takatalvi, EU voi käyttää hätäjarrua ja pysäyttää jäsenyysneuvottelut, Rehn varoittaa.

Rehn muistuttaa, että Turkilla on laajemminkin korjaamista tulliliiton toteutuksessa. Tällä haavaa Turkki vaikeuttaa merkittävästi eurooppalaisten yritysten toimintaedellytyksiä. Esimerkiksi Nokia joutuu puuhastelemaan säännösten vastaisten tuontilisenssien kanssa.

EU:n laajentumisessa huomio kykyyn vastaanottaa uusia jäseniä

Laajentumisraportin uutuus on, että Makedoniaa tarjotaan hakijamaaksi. Asiaan palataan ensi vuoden loppuun mennessä.

Jäsenyysneuvotteluihin kuukausi sitten edenneellä Kroatialla on edelleen pahoja ongelmia oikeuslaitoksen ja hallinnon kanssa.

Rehnin mukaan Länsi-Balkanin alueella nousevaa optimismia on syytä tukea.

-Koko Länsi-Balkan on kuitenkin liikkeessä. Alueen maat ottavat askelia eteenpäin vakauttamisessa, hän sanoo.

EU suhtautuu jatkolaajentumiseen kuitenkin varoen. Laajentumisia hillitsee EU:n kasvuvauhdin vastustus. Raportin keskeiseksi tekijäksi nostetaan nyt EU:n kyky vastaanottaa uusia jäseniä - asia, johon aiemmin ei suuremmin ole takerruttu.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat