Mainos

Turkki vastustaa lisäehtoja EU-neuvotteluiden aloittamiselle

Turkin EU-jäsenyyttä hankaloittavat unionin mielestä edelleen mm. kidutukset sekä Kyproksen asema. Turkin johdon mielestä maa on täyttänyt kaikki jäsenyysneuvotteluiden aloittamisen poliittiset ehdot.

Turkin johtajat sanovat olevansa pettyneistä uuteen luonnokseen EU:n ensi viikon huippukokouksen päätöslauselmaksi. Turkin mielestä EU on asettamassa Turkille lisäehtoja jäsenyysneuvottelujen aloittamiseksi.

Pääministeri Recep Tayyip Erdoganin mukaan Turkki on täyttänyt kaikki jäsenyysneuvotteluiden aloittamisen poliittiset ehdot, eikä uusia ehtoja pitäisi enää asettaa.

EU-johtajien odotetaan suostuvan jäsenyysneuvottelujen aloittamiseen Turkin kanssa. Huippukokouksen hyväksyttäväksi tulevan päätöslauselman teksti on kuitenkin ensi viikon kokouksen alla koventunut, ja nyt siinä mainitaan mm. nimeltä kidutus yhtenä EU:n huolenaiheista.

Toinen osapuolien välejä hiertävä asia on Kyproksen asema. Turkki ei ole tunnustanut Kyprosta, joka jo on EU:n jäsen.

EU:n puhejohtajamaan Hollannin pääministeri Jan Peter Balkenende on kehottanut Turkkia tekemään jonkinlaisen liikkeen kiistan laukaisemiseksi.

Uudessa päästölauselmaehdotuksessa EU tiettävästi ehdottaa, että Turkki laajentaisi EU:n kanssa solmimansa liitännäissopimuksen koskemaan myös Kyprosta eli tunnustaisi käytännössä Kyproksen kreikkalaisosan hallituksen. Kyproksen hallitus on kuitenkin viestittänyt, että sille kelpaa vain virallinen tunnustus Kyproksen pohjoisosaa yhä miehittävältä Turkilta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.