Mainos

Turkki vaatii Nato-konsultaatiota Irakin vuoksi

Sotilasliitto Naton jäsenmaa Turkki vetoasi tänään muihin jäsenmaihin, että Nato kokoontuu konsultaatioihin Irakin tilanteen vuoksi. Turkki vetoaa Naton peruskirjan artiklaan neljä, jonka mukaan jäsenmaiden on kokoonnuttavan, jos yksi maa tuntee koskemattomuutensa uhatuksi.

Turkki on Irakin naapurimaa ja pelkää iskuja mahdollisen Irakin sodan alkaessa. Nato kokoontuu käsittelemään asiaa myöhemmin iltapäivällä.

Naton Turkki-päätös estettiinBelgia, Ranska ja Saksa estivät tänään sotilasliitto Natoa tekemästä päätöstä Turkin suojelemisesta mahdollisen Irakin sodan aikana. Maat jättivät vastalauseensa suojaamissuunnitelmaa vastaan ennen määräajan umpeutumista aamupäivällä, kertoivat diplomaatit.

Saksan mukanaolosta liikkui aluksi ristiriitaisia tietoja. Naton edustajan mukaan sotilasliitto ei saanut ilmoitusta Saksan vastustavasta kannasta ennen määräajan umpeutumista kello 11 Suomen aikaa. Toinen Naton edustaja sanoi kuitenkin myöhemmin, että Saksan kirje on matkalla.

Nato aloitti tänään kello 11.30 Suomen aikaa hätäkokouksen Turkin apua koskevien erimielisyyksien vuoksi. Sotilasliitto päätti kokoontua uudelleen iltapäivällä Turkin vedottua Naton peruskirjan konsultaatiota edellyttävään artiklaan.

Yhdysvallat esitti 15. tammikuuta Natolle virallisen tukipyynnön sodan varalta. Ranska, Saksa ja Belgia ovat jo useiden viikkojen ajan estäneet asiaa koskevan päätöksen.

Kreikka: EU-huippukokous käsittelemään Irakia

EU:n puheenjohtajamaa Kreikka esitti tänään, että viikon kuluttua maanantaina järjestettäisiin EU:n huippukokous, joka keskittyisi Irakin kriisiin. Samana päivänä kokoontuisivat myös EU:n ulkoministerit.

Kokous järjestettäisiin esityksen mukaan joko Ateenassa tai Brysselissä. Kreikan ulkoministerin George Papandreoun mukaan kokouksissa olisi tarkoitus pohtia Irakin tilannetta YK:n asetarkastajien johtajan Hans Blixin esittämän raportin valossa. Raportti esitetään YK:n turvallisuusneuvostolle perjantaina.

Robertson: Naton Irak-erimielisyydet hyvin vakavia

Sotilasliitto Naton pääsihteeri George Robertson sanoi tänään, että Nato-maiden erimielisyydet Irakin kriisistä ovat hyvin vakava asia. Robertson on kuitenkin yhä luottavainen, että ratkaisu kiistassa mahdollisesta sotilasavusta Turkille voidaan löytää. Hänen mukaansa sopua etsitään hyvin määrätietoisesti.

-Naton sisällä on hyvin kiivasta väittelyä, Robertson sanoi sen jälkeen, kun Turkki oli aiemmin maanantaina vedonnut muihin jäsenmaihin, että Nato kokoontuu konsultaatioihin Irakin tilanteen vuoksi. Saksa, Ranska ja Belgia olivat estäneet päätöksen sotilasavun myöntämisestä Turkille mahdollisen sodan alkaessa.

(MTV3-Reuters-STT-AFP-DPA)

(Seitsemän uutiset 10.02.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.