Mainos

Turkki tehosti lintuinfluenssan vastaisia toimia

Turkissa on tiukennettu ponnisteluja lintuinfluenssan leviämisen estämiseksi. 18 ihmistä on saanut Turkissa lintuinfluenssatartunnan. Heistä kolme on kuollut tautiin.

Turkki on tiukentanut ponnistelujaan lintuinfluenssan leviämisen estämiseksi. Turkin tv on ryhtynyt lähettämään kanavillaan varoituksia ja viranomaiset jakelevat taudista kertovia lehtisiä ympäri maata.

Turkin terveysministeriö vahvistaa, että viime viikolla kuollut lapsi oli lintuinfluenssan uhri. 11-vuotiaan tytön kaksi sisarusta kuolivat tautiin vain vähän aiemmin.

Ministeriön mukaan tauti on havaittu jälleen kahdessa uudessa ihmisessä. Tämä nostaa tartuntamäärän kaikkiaan 18:aan. Heistä siis kolme on kuollut tautiin.

Turkin maatalousministeriö kertoo lähettäneensä taudista ja sen leviämisestä kertovia lehtisiä kaikkiin maan 18 maakuntaan. Lisäksi kaikki turkkilaiset tv-kanavat ovat alkaneet lähettää varoituksia, joissa kansalaisia kehotetaan pysymään kaukana siipikarjasta ja pesemään kätensä, jos he ovat kosketuksissa lintujen kanssa.

Viranomaiset jatkavat yhä siipikarjan teurastuksia ja ovat asettaneet karanteeniin alueita, joissa tautia epäillään olevan.

Turkin naapurimaat pelkäävät, että tauti leviää Turkin rajojen ulkopuolelle. Tämän vuoksi Iran on sulkenut Turkin vastaisen rajansa pohjoisessa ja Georgia kertoo desinfioivansa kaikki raja-asemansa.

Lintuinfluenssakokous alkoi Tokiossa

Vaara lintuinfluenssan leviämisestä maailmanlaajuiseksi epidemiaksi on päivä päivältä yhä suurempi. Taudin tarttuminen ihmisiin on kuitenkin vielä estettävissä, jos yksittäiset maat ja terveysviranomaiset lisäävät valmiuttaan. Näin arvioi Maailman terveysjärjestön WHO:n edustaja Tokiossa alkaneessa kaksipäiväisessä kokouksessa.

Järjestön läntisen Tyynenmeren alueen johtaja Shigeru Omi patisti maailman maita nopeisiin toimiin, jotta Aasiasta lähtenyt tauti ei leviäisi koko maailmaa koettelevaksi vitsaukseksi.

-Kuten uudet ihmisten saamat H5N1-virustartunnat Turkissa osoittavat, tilanne pahenee kuukausi kuukaudelta ja influenssapandemian vaara kasvaa päivittäin, Omi varoitti.

Hänen mukaansa riittävä valmius on ainoa keino estää taudin leviäminen uusiin maihin Aasiasta, missä tautia on esiintynyt eniten.

-Meidän on varmistettava, että olemme heti valmiita tarttumaan kaikkiin käytössä oleviin keinoihin, jos saamme merkkejä influenssapandemian tulosta.

WHO on perustamassa riippumatonta asiantuntijaryhmää, jonka tehtävänä on toimia neuvonantajana mahdollisissa vaaratilanteissa.

Tiedemiehet pelkäävät, että vaikka tautia on etupäässä esiintynyt eläimillä, tartunnan aiheuttava virus saattaa muuntua nykyistä helpommin ihmisiin tarttuvaksi muunnokseksi. Tällaisessa tapauksessa virus pystyisi aiheuttamaan maailmanlaajuisen epidemian eli pandemian, joka voisi vaatia jopa miljoonia ihmishenkiä.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.