Mainos

Turkki syyttää kansainvälisiä terroristeja synagogaiskuista

Turkin poliisi pitää eilisiä Istanbulin räjähdyksiä itsemurhaiskuina.

Turkissa on vapautettu eilisten pommi-iskujen vuoksi kuulusteltavina olleet neljä ihmistä. Pidätettyjen epäiltiin avustaneen autopommeilla tehdyissä iskuissa, mutta heidät todettiin syyttömiksi.

Turkin poliisi epäilee, että pommiattentaatit olivat itsemurhaiskuja. Turkin johtajat syyttävät terrori-iskuista "kansainvälisiä terroristeja" eivätkä usko tekijäksi ilmoittautuneen turkkilaisjärjestön syyllisyyteen.

Tutkimuksiin on osallistunut myös Israelin turvallisuuspalvelun Mossadin asiantuntijoita.

Uutistoimisto AFP:n mukaan itsemurhapommittajien sanotaan olleen arabeja. Yhteyttä al Qaida -järjestöön pidetään mahdollisena.

Turkin pääministeri Tayyip Erdogan vakuutti, ettei yhtään kiveä jätetä kääntämättä syyllisiä etsittäessä.

- Päättäväisyytemme taistella terrorismia vastaan kansainvälisellä areenalla on entisellään, koska tällä tapahtumalla on kansainvälisiä kytköksiä, Erdogan sanoi.

Tutkimukset viittaavat uutistoimisto Anadolun mukaan siihen, että voimakkaat räjähteet kuljetettiin synagogien läheisyyteen lava-autoilla. Tämän jälkeen itsemurhahyökkääjät laukaisivat räjähteet, joita oli yhteensä arviolta 700 kiloa.

Tutkijat ovat löytäneet toisen auton ratista ihokudosta, joka on samanlaista kuin räjähdyspaikalta löytyneen miehen ihokudos.

Shalom laski seppeleen

Israelin ulkoministeri Silvan Shalom vieraili päivällä Istanbulissa ja keskusteli Turkin johtajien ja Istanbulin juutalaisen yhteisön edustajien kanssa. Hän kävi myös tutustumassa pommien aiheuttamiin tuhoihin.

- Terrorismi uhkaa ihmisiä kaikkialla ja siksi sitä vastaan on taisteltava, hän sanoi laskettuaan seppeleen synagogien tuntumaan.

- Jos me teemme yhteistyötä terroristeja vastaan, me voitamme tämän sodan.

Israelin radion haastattelussa Shalom arveli, ettei tekijänä ollut turkkilainen ryhmä, joka pian räjähdysten jälkeen ilmoittautui iskujen tekijäksi.

- Epäilyt kohdistuvat tiettävästi enemmän al-Qaidan suuntaan, ulkoministeri sanoi.

Myös turkkilaiset lehdet olivat valinneet al-Qaidan ja sen johtajan Osama bin Ladenin pääepäillyiksi. Al-Qaida on iskenyt meihin, otsikoi Sabah-lehti tänään.

Iskuissa sai kaupungin terveysviraston mukaan surmansa 23 ihmistä. Lisäksi haavoittui noin 300 ihmistä, joista 70 oli tänään vielä sairaalassa.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.