Turkki suostuu vain täyteen EU-jäsenyyteen

EU-parlamentti kritisoi Turkin Kypros-politiikkaa, mutta tukee jäsenyysneuvottelujen avaamista. EU vaatii Turkkia myös tunnustamaan armenialaisten kansanmurhan ottomaanien aikaan.

Turkin johto ilmoittaa, ettei se tule hyväksymään EU-jäsenyysneuvotteluissaan kompromisseja. Lokakuussa alkavien, moneen kertaan lykättyjen jäsenyysneuvotteluiden ainoana tavoitteena on täysi jäsenyys, maan ulkoministeriön tiedottaja Namik Tan korostaa.

EU:n jäsenmaat kiistelevät yhä Turkin jäsenyysneuvotteluiden yksityiskohdista. Itävalta on halunnut lisätä neuvottelukehykseen maininnan siitä, että Turkille voitaisiin tarjota varsinaisen jäsenyyden sijaan "etuoikeutettua kumppanuutta".

Myös EU:lta ehtoja neuvotteluille

EU:n parlamentti on antanut tukensa Turkin jäsenyysneuvottelujen avaamiselle ensi maanantaina. Parlamentti hyväksyi asiaa koskevan päätöslauselman äänin 356-181 täysistunnossaan Ranskan Strasbourgissa.

Euroopan Parlamentti vaatii kuitenkin, että Turkki tunnustaa armenialaisten kansanmurhan.

Armenialaisten mukaan ottomaanien aikainen Turkki surmasi arviolta puolitoista miljoonaa armenialaista ensimmäisen maailmansodan aikana. Nykyinen Turkki kiistää väitteen.

Parlamentti jakoi lisäksi tiukkoja moitteita Turkille siitä, ettei se ole tunnustanut Kyproksen kreikkalaisen osan hallitusta.

Kypros-kiista äityi niin kireäksi, että parlamentti päätti lykätä äänestystä EU:n ja Turkin laajennetun tullisopimuksen vahvistamisesta. Unionin uudet jäsenmaat tulliliittoon nivonut sopimus allekirjoitettiin heinäkuun lopulla. EU oli asettanut allekirjoituksen ennakkoehdoksi jäsenyysneuvottelujen aloittamiselle.

Parlamentin enemmistö ei kuitenkaan sulattanut sitä, että Turkki antoi allekirjoituksen jälkeen julkilausuman, jonka mukaan sopimuksen hyväksyminen ei merkitse Kyproksen kreikkalaisen osan tunnustamista.

Useissa puheenvuoroissa vaadittiin, että Turkin on tunnustettava Kypros nopeasti jäsenyysneuvottelujen alkusuoralla.

(MTV3-STT-Reuters)

(Kymmenen uutiset 28.09.2005)

Lue myös:

    Uusimmat