Mainos

Turkki pyrkii pelastamaan EU-neuvottelunsa viime tingassa

EU:n puheenjohtajamaan Suomen ulkoministerin Erkki Tuomiojan mukaan EU-maat ottavat Turkin eleen huomioon keskusteluissaan, mikäli maa on valmis sataman avaamiseen ehdoitta.

Turkki yritti tänään pelastaa neuvottelunsa Euroopan unionin jäsenyydestä viime hetken soputarjouksella. Esitys ei kuitenkaan saanut EU:ta heti perumaan uhkaustaan neuvottelujen osittaisesta jäädytyksestä.

Turkki viestitti puheenjohtajamaa Suomelle olevansa valmis avaamaan ainakin yhden sataman kyproslaiselle liikenteelle.

Diplomaattilähteiden mukaan Turkin tarjous oli kuitenkin varsin epäselvä ja ainakin osittain ehdollinen. Turkki haluaa vastineeksi muun muassa, että kahtiajakautuneen Kyproksen turkkilaisosassa sijaitseva Ercanin lentokenttä avataan kansainväliselle liikenteelle.

- Kyllä se on aivan oleellista onko Turkin tarjous sataman avaamisesta ilman ehtoja vai joillakin ehdoilla. Jos siihen liittyy ehtoja, niin se oleellisesti muuta tilannetta. EU:n hyvin selkeä kanta on se, että Turkin tulee panna toimeen tämä Ankaran sopimuksen lisäpöytäkirja täysin, mikä tarkoittaa satamien avaamista, monikossa, satamien avaamista kaikille eurooppalaisille aluksille mukaan lukien Kyproksen alukset, laajentumiskomissaari Olli Rehn painottaa.

EU on uhannut jäädyttää osan Turkin jäsenyysneuvotteluista nimenomaan siksi, että maa estää yhä kyproslaisen liikenteen pääsyn satamiinsa ja lentokentilleen. Jäsenmaiden on määrä keskustella asiasta ensi maanantaina ulkoministerikokouksessa Brysselissä.

- Unioni lähtee siitä, että päätös siitä, millä tavalla Turkin jäsenyysneuvotteluja jatketaan tehdään maanantaina ulkoministerien kokouksessa. Kenelläkään ei ole enää halua kolmanteen peräkkäiseen joulukuun Turkki-huippukokoukseen vuosien 2004 ja 2005 jälkeen, Rehn kertoo.

Turkin tarjous voi vielä periaatteessa estää neuvottelujen jäädytyksen. Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan EU ottaa Turkin eleen huomioon keskusteluissaan, mikäli kyse on tarjouksesta ilman ehtoja. Hän luonnehti esitystä tiedotteessa myönteiseksi askeleeksi.

Samalla avaukseen kaivattiin vielä kipeästi tarkennuksia. Tänään hämmentyneet diplomaatit eivät Brysselissä vielä illansuussakaan tienneet, mitä Turkki oikeastaan oli tarjonnut ja millaisilla ehdoilla. Puheenjohtaja Suomen ohella myös EU-komissio odotti selvennystä tilanteeseen.

Kreikka ja Kypros pysyvät tiukkoina

Tänään näytti myös epävarmalta, riittäisikö Turkin esitys sellaisenaan pelastamaan maan neuvottelut pois kuilun partaalta. Varsinkin Kreikka sekä EU:hun kuuluva Kyproksen kreikkalaisosa suhtautuivat esitykseen heti erittäin penseästi. Kreikka muistutti, että Turkin on avattava kaikki satamansa ja lentokenttänsä Kyprokselle ehdoitta.

Kypros puolestaan toisti vanhan kantansa siitä, ettei Ercanin lentokenttää voi missään tapauksessa avata, koska se merkitsisi turkkilaisten miehittämän Pohjois-Kyproksen olemassaolon epäsuoraa tunnustamista.

Päätös Turkin neuvottelujen jäädyttämisestä tai jatkamisesta vaatii EU-maiden yksimielisyyden. Unionin sisäisestä väännöstä odotetaan ensi viikolla hyvin vaikeaa, sillä jäsenmaat olivat jo ennen Turkin sopuesitystä erimielisiä siitä, kuinka laajasti maan neuvottelut pitäisi jäädyttää.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.