Turkki lupaili EU:n toivomaa sananvapauden suojaa

Turkin pääministeri ei kuitenkaan täsmentänyt mitä mahdolliset rikoslain muutokset pitäisivät sisällään. EU on arvostellut Turkin rikoslain pykälää 301, jonka mukaan "turkkilaisuuden" loukkaaminen on rangaistava teko.

Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan on lupaillut muutosta rikoslain kohtaan, jota EU on pitänyt sananvapautta rajoittavana.

Yllätyslupauksensa hän esitti vain päiviä ennen EU:n komission raporttia, jossa Turkin odotetaan saavan moitteita sananvapauden tilasta maassa. EU on arvostellut rikoslain pykälää 301, jonka mukaan "turkkilaisuuden" loukkaaminen on rangaistava teko. Useita sanankäyttäjiä on joutunut oikeuteen syytettyinä kyseisen pykälän nojalla.

Erdoganin mukaan pykälää voitaisiin täsmentää, mikäli sitä pidetään liian epämääräisenä.

- Estääksemme vapaudenloukkaukset -- tutkimme useita mahdollisuuksia, kuinka voimme käsitellä pykälää 301 (EU:hun tähtäävien) uudistusten hengessä, Erdogan sanoi valtiollisen Anatolia-uutistoimiston mukaan. Hän ei täsmentänyt, mistä mahdollisuuksista olisi kyse.

Hänen kerrottiin tavanneen tänään Istanbulissa kansalaisjärjestöjen edustajia neuvotellakseen mahdollisista muutoksista pykälään 301.

Kiistanalaisen pykälän nojalla oikeuteen ovat joutuneet muun muassa Nobel-kirjailija Orhan Pamuk ja toimittaja Hrant Dink, joka kirjoitti Turkille arasta aiheesta - armenialaisten joukkosurmista 1900-luvun alkupuolella. Turkki on kiistänyt armenialaisten kansanmurhan.

Kypros-kiistakin vailla ratkaisua

Ihmisoikeudet eivät ole ainoa kysymys, joka hiertää Turkin EU-jäsenyysneuvotteluja.

Saksan liittokansleri Angela Merkel pitää "hyvin vakavana" Kyproksen asemaa koskevaa kiistaa, jota Suomi on yrittänyt EU-puheenjohtajuuskautensa lopullakin ratkoa. EU on vaatinut Turkkia pitämään kiinni lupauksestaan maansa satamien ja lentokenttien avaamisesta liikenteelle Kyproksesta, josta tuli EU-maa vuonna 2004.

- EU ei voi vain jatkaa -- jos Kyproksen suhteen ei tapahdu liikahdusta, Merkel varoitti Süddeutsche Zeitung -sanomalehden tänään julkaisemassa haastattelussa. Saksa on EU:n seuraava puheenjohtajamaa.

(MTV3-STT-Reuters-AP)

Lue myös:

    Uusimmat