Mainos

Turkki lähetti taistelukoneita Kyprokselle

Turkki lähetti tänään kuusi taistelukonetta Kyprokselle vastalauseeksi Kreikalle, jonka ilmavoimien koneet kävivät saarella aiemmin tällä viikolla.

Turkin pääministeri Mesut Yilmaz varoitti tänään kyproksenkreikkalaisia, että he kärsisivät, jos jännitys kahtia jaetulla saarella riistäytyisi hallinnasta. Hän kuitenkin kertoi haluavansa välttää tilanteen ajautumisen konfliktiksi. Yilmaz myös sanoi turkkilaiselle Anatolia-uutistoimistolle, että Kyprosta koskevan mahdollisen sodan puhkeaminen Kreikan ja Turkin välille riippuu saarella asuvien kreikkalaisten asenteesta kiistan selvittämiseen.

Taistelukoneiden saapuminen sai Kreikan hallituksen kutsumaan Turkin toimia "laittomiksi". Koneiden lähettäminen saarelle suututti myös Kyproksen kreikkalaisen hallinnon, joka on ainoa kansainvälisesti tunnustettu hallitus saarella. -Aiomme valittaa YK:lle ilmatilamme loukkaamisesta, kertoi kyproksenkreikkalainen sotilaslähde.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan kehotti eilen kiistan osapuolia pysymään rauhallisina ja pidättymään toimilta, jotka voisivat ennestään lisätä jännitystä saarella. Kreikan hallituksen edustaja sanoi tänään, että kysymys koneiden mahdollisesta uudelleenkutsumisesta Kyprokselle kuuluu saaren hallitukselle, ei Kreikalle.

-Kyproksen turvallisuuteen liittyvät kysymykset kuuluvat saaren hallitukselle. Kyproksen hallitus yksin päättää alueen puolustamisesta, edustaja Dimitris Reppas sanoi.

Jännitys saarella on kasvanut sen jälkeen, kun Kyproksen hallitus ilmoitti sijoittavansa venäläisvalmisteisia S-300-ilmatorjuntaohjuksia saaren eteläosaan myöhemmin tänä vuonna. Turkki on uhannut hyökätä ohjuksia vastaan, ja Kreikka on ilmoittanut pitävänsä hyökkäystä sodanjulistuksena.

(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.