Turkki kumosi kiistellyn huivikiellon

Turkin parlamentti on hyväksynyt huomattavalla enemmistöllä kiistellyn perustuslakipaketin, joka kumoaa yliopistoissa voimassa olleen huivikiellon. Huivikiellon kannattajat sanovat päätöksen olevan yksi vaihe Turkin luisumisessa islamilaiseksi valtioksi.

Lopullisessa äänestyksessä huivien käytön salliminen sai 550-jäsenissä parlamentissa 411 ääntä. Lain hyväksymiseen olisi tarvittu vain 367 ääntä.

Kymmeniätuhansia huivikiellon tukijoita osallistui joukkokokoukseen lähellä parlamenttirakennusta Ankaran keskustassa. Mielenosoituksessa näkyi runsaasti nyky-Turkin perustajan Mustafa Kemal Atatürkin kuvia.

- Parlamentissa ollaan tänään lopettamassa tasavaltainen hallinto ja vaihtamassa se hurskasteluun, julisti mielenosoittajille puhunut Gokhan Gunaydin. - He haluavat tuhota sekularistisen demokraattisen tasavallan.

- Vastustamme kiellon kumoamista, emme haluaa elää uskontovaltiossa, selitti 32-vuotias Ebru Okay. - He (hallitus) haluavat, että meistä tulee samanlainen kuin Iran. He haluavat saattaa voimaan sharia-lain.

Mielenosoituksen järjestäjiin kuului 70 ammattiyhdistystä ja järjestöä.

Turkki kumosi kiistellyn huivikiellon 9.2.2008

Huivikieltoa ovat kannattaneet ennen muuta ne, jotka haluavat pitää uskonnon ja valtion tiukasti erillään. Huivikiellon tukijoita löytyy etenkin armeijan johdosta sekä oikeuslaitoksen ja yliopistojen johdon piiristä.

Huivien käytön salliminen yliopisto-opiskelijoiden osalta johtaa kiellon kannattajien mielestä ajan oloon siihen, että naisia ryhdytään vaatimaan yleisemminkin käyttämään huivia.

Armeija saattoi voimaan huivikiellon

Pääministeri Recep Tayyip Erdoganin puolue AKP on sanonut huivikiellon loukkaavan yksilön ja uskonnon vapautta. AKP on vankasti sitoutunut islamilaisuuteen.

Huivikielto tuli voimaan vuoden 1980 sotilaskaappauksen jälkeen. Sitä tiukennettiin myöhemmin vuonna 1997, kun Turkin sotilasjohto pakotti liian islamilaismieliseksi katsomansa hallituksen eroamaan.

Erdoganin hallitusta on arvosteltu myös pisteiden keruusta huivikiistan tiimoilta sen sijaan, että hallitus yrittäisi poistaa naisten koulutuksen tiellä edelleenkin olevia esteitä.

Turkissa noin kaksi kolmasosaa naisista käyttää huivia. Huivia käyttävät julkisuudessa myös Erdoganin oma vaimo ja tyttäret samoin kuin presidentti Abdullah Gülin vaimo.

Lainmuutoksen jälkeen yliopistossa opiskelevien naiset saavat käyttää huivia kampuksella ja muualla yliopistojen tiloissa. Mielipidekyselyjen mukaan turkkilaisten enemmistö kannattaa huivikiellon lieventämistä. Yliopistojen naisprofessorit eivät edelleenkään saa käyttää huivia, eivät myöskään naisvirkamiehet.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat