Mainos

Turkki ja Irak sopimukseen toimista kurdikapinallisia vastaan

Sopimuksen ei kuitenkaan uskota johtavan moniinkaan käytännön toimiin.

Turkin ja Irakin pääministerit Recep Tayyip Erdogan ja Nuri al-Maliki ovat allekirjoittaneet Ankarassa sopimuksen yhteistoimista Pohjois-Irakin kurdikapinallisia vastaan. PKK-järjestön kurdisissit ovat tehneet Pohjois-Irakin kurdialueelta hyökkäyksiä Turkkiin.

Sopimuksen ei kuitenkaan uskota johtavan moniinkaan käytännön toimiin.

Turkkilaiset viranomaiset myönsivät epävirallisesti, ettei pääministeri al-Malikilla ole suuria mahdollisuuksia rajoittaa sissien toimintaa. Pohjois-Irakin kurdialueella on itsehallinto, eivätkä alueen kurdijohtajat ole järin halukkaita toimimaan kurdiveljiään vastaan.

Al-Malikin asema on entisestään heikentynyt tällä viikolla, kun useita ministereitä on jälleen jättäytynyt hallitustyöskentelyn ulkopuolelle. Kaikkiaan 17 ministeriä on lähtenyt hallituksesta tai ilmoittanut boikotoivansa hallituksen istuntoja.

Turkin ja Irakin ilmoitettiin sopineen myös energiayhteistyöstä. Energiayhteistyön merkeissä rakennetaan ainakin yksi kaukolämpövoimala Turkkiin ja toinen Irakiin, kertoi Turkin energiaministeri Hilmi Güler.

Turkki on sijoittanut runsaasti sotilaita maiden rajalle estääkseen PKK-kurdijärjestön sissien hyökkäykset Turkin puolelle. Yhdysvallat ja Irak ovat varoittaneet Turkkia etenemästä Irakin puolelle, mutta Turkin armeija ei ole suostunut sulkemaan pois sotilastoimia.

Turkin mukaan PKK on vastuussa yli 30 000 ihmisen kuolemasta Turkissa vuoden 1984 jälkeen. PKK aloitti tuolloin aseellisen taistelun oman alueen luomiseksi Turkin kaakkoisosaan.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.