Mainos

Turkki hermostui EU:lle

Turkin pääministeri Mesut Yilmaz sanoi tänään, että Turkin saama kutsu osallistua EU:n ns. Eurooppa-konferenssiin on merkityksetön.

EU on pääministerin mukaan asettanut ehtoja Turkin osallistumiselle, mutta tällaiseen turkkilaiset eivät voi alistua. EU:n huippukokouksessa Luxemburgissa kutsuttiin kaikki EU:n jäsenyyttä tavoittelevat maat maaliskuussa Lontooseen. Turkki ei kuitenkaan saanut kutsua varsinaisiin jäsenyysneuvotteluihin, eikä sen kanssa luvattu edes aloittaa valmistelevia neuvotteluja jäsenyydestä.

Turkin hallitus käsitteli istunnossaan tänään EU:n huippukokouksen tuloksia. Huippukokous pidettiin perjantaina ja lauantaina Luxemburgissa.

Yilmaz sanoi myös, että Turkin hallitus jatkaa hanketta Kyproksen pohjoisosan ja Turkin yhdistämiseksi, jos EU ryhtyy jäsenyysneuvotteluihin Kyproksen kreikkalaisosan kanssa. Turkki ja Kyproksen turkkilaisosan johto ovat jo aiemmin ilmoittaneet valtiorakenteidensa asteittaisesta yhdistämisestä.

Osallistuminen epävarmaa

Pääministeri Yilmaz ei suoranaisesti ilmoittanut, että Turkki ei osallistuisi Lontoon Eurooppa-konferenssiin. EU on vaatinut Turkilta parannusta ihmisoikeuskysymyksissä sekä kurdivähemmistön oikeuksien turvaamista samoin kuin Turkin ja Kreikan keskinäisten aluekiistojen selvittämistä.

-Luxemburgin huippukokouksessa omaksutusta asenteesta huolimatta Turkki pyrkii edelleen liittymään EU:hun, Yilmaz sanoi. Mutta jotta näin tapahtuisi, EU:n ei pidä jatkuvasti yrittää kulkea tätä virheellistä ja vaikeaa tietä.

Turkkilainen Hürriet-lehti kertoi tänään, että Turkki saattaa perua jäsenyyshakemuksensa, koska se ei ollut saanut Luxemburgissa kutsua jäsenyysneuvotteluihin.
-Olemme nyt kauempana jäsenyydestä kuin 10 vuotta sitten, kirjoitti lehden kolumnisti.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.