Mainos

Turkki haluaa jatkaa Kypros-neuvotteluja

EU-puheenjohtaja Suomi on aikaisemmin ilmoittanut, että Turkin on täytettävä Kypros-velvoitteensa joulukuun ensimmäisen viikon aikana.

Turkki haluaa jatkaa neuvotteluja Kyproksen tilanteesta, sanoi Turkin pääneuvottelija talousministeri Ali Babacan tänään.

Kyproksen kysymys uhkaa vaarantaa Turkin EU-jäsenyysneuvottelut. Suomen ulkoministerin Erkki Tuomiojan ja Turkin ulkoministerin Abdullah Gülin on määrä keskustella Kypros-kiistasta ensi maanantaina.

EU-puheenjohtaja Suomi on aikaisemmin ilmoittanut, että Turkin on täytettävä Kypros-velvoitteensa joulukuun ensimmäisen viikon aikana. Käytännössä takaraja on 6. joulukuuta, jolloin komission on määrä suositella, mitä Turkin EU-jäsenyysneuvotteluille pitäisi tehdä.

Todennäköisesti Turkin jäsenyysneuvottelut katkaistaan ainakin osittain, ellei edistystä ole tapahtunut. Käytännössä neuvottelut ovat olleet pysähdyksissä jo viime kesästä asti.

EU vaatii, että Turkin on avattava satamansa ja lentokenttänsä Kyproksesta tulevalle liikenteelle. Turkin mielestä EU:n on kuitenkin vastavuoroisesti helpotettava Kyproksen turkkilaisen pohjoisosan taloudellista eristystä.

Turkki valtasi Pohjois-Kyproksen 1974 ja julisti sen itsenäiseksi. Vain Turkki on tunnustanut kyproksenturkkilaisen yhteisön, muu maailma tunnustaa Kyproksen eteläosan kreikkalaisvallan.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.