Turkki arvioi uudelleen suhdettaan EU:hun

Turkin varapääministerin Bülent Ecevitin mukaan Turkki aikoo "tarkistaa" Euroopan unionin kanssa solmimaansa tullisopimusta, kirjoitti turkkilainen päivälehti Hurriyet tänään. Turkki on ainoa EU:n ulkopuolinen maa, jolla on erityiskauppasuhteita koskeva tullisopimus unionin kanssa.

-Turkin kauppataseen alijäämä EU:n kanssa käydystä kaupasta oli vuonna 1995 viisi miljardia dollaria. Tullisopimuksen myötä alijäämä kohosi 11 miljardiin, kertoi Turkin ulkoministeri Ismail Cem perjantaina pitämässään lehdistötilaisuudessa. Maataloustuotteita lukuunottamatta lähes kaikki kaupan esteet poistanut sopimus Turkin ja EU:n välillä tuli voimaan vuoden 1996 alusta.

EU:n komissio päätti viime viikolla tukea Kyproksen ja viiden Itä-Euroopan maan liittymistä EU:n jäseneksi ensi vuosikymmenellä. Turkki ei kuulunut suositeltujen maiden joukkoon.
-Luulimme, että tulliliitto oli askel kohti täyttä jäsenyyttä, mutta siltä ei näytä, totesi Cem.

Turkki tähyää liittolaisia muualta

Ulkoministeri Cem on antanut ymmärtää, ettei unionin laajenemissuunnitelmista pudotettu Turkki jää odottelemaan EU:n tulevia päätöksiä, vaan pyrkii kauppasuhteisiin muiden maiden kanssa. Turkin nykyinen hallitus aikoo tiivistää taloudellista yhteistyötään erityisesti Venäjän, Intian ja Kiinan kanssa, ilmoitti Cem.

-Meitä ei ole tuomittu odotukseen, jonka kesto ja tulos on epävarma. EU:n pitäisi miettiä, mitä se menettää ilman dynaamista Turkkia, sanoi Cem.

Komission päätöksen jälkeen Turkki on myös koventanut kantaansa myös Kyproksen-kysymyksen suhteen. Varapääministeri Ecevit ilmoitti sunnuntaina, että Turkki aikoo vähitellen liittää 23 vuotta sitten miehittämänsä Pohjois-Kyproksen Turkkiin estääkseen kyproksenkreikkalaisten aikeet liittää saari EU:hun.
(STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat