Mainos

Turkistarhaus on hyvää bisnestä

Turkistarhauksessa liikkuvat Suomessa isot rahat. Turkistuottajien mukaan tuotannon arvo oli viime vuonna noin 200 miljoonaa euroa. Ala on hyvin riippuvainen maailmantalouden heilahduksista, mutta hyvänä vuonna turkistilan pitäjä elää mukavasti.

- Silloin kun nahkojen maailmanmarkkinahinnat ovat korkealla tasolla, kyse on hyvin kannattavasta elinkeinosta, sanoo viestintä- ja yhteiskuntavastuujohtaja Päivi Mononen-Mikkilä Turkistuottajista.

Suomessa on tällä hetkellä reilut 1 100 turkistilaa, ja valtaosa niistä sijaitsee Pohjanmaalla. Nahoista lähes sata prosenttia menee vientiin.

Turkistilat ovat pääosin perheyrityksiä, joissa on muutamia tuhansia eläimiä. Mononen-Mikkilän mukaan suunta on kuitenkin kohti suurempia tiloja, joissa saattaa olla kymmeniätuhansia eläimiä. Eniten kasvatetaan kettuja, kuten sinikettuja.

Ala työllistää tuhansia ihmisiä

Vuoden 2008 laskelmien mukaan turkistilat työllistävät Suomessa koko ja osa-aikaisesti noin 7 000 ihmistä. Jos mukaan otetaan myös esimerkiksi rehuntuottajat ja muut, joita ala työllistää välillisesti, luku nousee Mononen-Mikkilän mukaan 22 000 henkeen.

Tarhaus maksaa myös kuntien palveluja.

- On kuntia, joissa turkiseläinkasvatus on tärkein verotulojen lähde, Mononen-Mikkiklä sanoo.

Turkiskauppa kärsi voimakkaasti talouden taantumasta, mutta alkoi elpyä selvästi jo viime syksynä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.