Turkistarhat vaikeuksissa - moni lopettanut

Turkistarhaajat vähentävät tuntuvasti siniketun tuotantoa. Arviolta parisataa turkistarhaajaa on lisäksi lopettanut kokonaan toimintansa kuluvan talven aikana.

Syynä turkistarhojen kurimukseen on Venäjän talouden kriisi, jonka seurauksena sekä minkinnahkojen että ketunnahkojen hinnat ovat pudonneet alle tuotantokustannusten.

Osa kettutarhaajista on nahoittanut siitoseläimensä ja pistänyt nahat pakkaseen. Osa tarhaajista taas jättää kettunsa parittamatta keväällä, kertoo toiminnanjohtaja Gustav Smulter Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitosta.

Sinikettujen pentumäärä vähenee näillä näkymin jopa reilut 40 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Kun tälle vuodelle nahkottiin myyntiin 2,4 miljoonaa ketunnahkaa, niin seuraavana kautena myyntiin on tulossa arviolta miljoona nahkaa vähemmän. Tuotantomääriä joudutaan karsimaan, koska nahkoja tuotetaan markkinatilanteeseen nähden aivan liikaa. Suomi on maailman suurin ketunnahkojen tuottajamaa.

Myös minkinnahkojen tuotantoa ollaan vähentämässä, mutta ei yhtä tuntuvasti kuin kettutuotantoa. Ennakkoarvioiden mukaan minkinnahkojen tuotanto alenee vajaat kymmenen prosenttia viime vuodesta. Näin ollen Suomessa nahkottaisiin ensi kaudelle 1,8 miljoonaa minkinnahkaa.

Parisataa tarhaa lopettanut

Paristatuhannesta suomalaisesta turkistarhasta noin 200 turkistarhaa on lopettanut kokonaan toimintansa tänä talvena. Lopettaneiden joukossa on ollut iäkkäitä tarhaajia, jotka vetäytyvät eläkkeelle. On myös sellaisia tarhaajia, jotka ovat nahottaneet pois kaikki eläimensä ja aikovat pitää luovaa taukoa, kertoo Smulter.

Turkistarhaus ajautui vaikeuksiin usean hyvän vuoden jälkeen. Edellinen lama koetteli turkistarhoja viime vuosikymmenen lopulla, jolloin maamme yli neljästätuhannesta turkistarhasta puolet joutui lopettamaan.

Valtio myönsi vuosina 1990-1991 tarhaajille tilapäistä hintatukea 150 miljoonaa markkaa pelastaakseen elinkeinon. Laman taituttua etenkin sinikettujen määrää on lisätty reippaasti.

Nyt tilanne poikkeaa edellisestä lamasta sikäli, että turkikset ovat muodissa ympäri maailmaa. Venäjän talouden ajautuminen kriisiin loppukesällä samoin kuin Kiinan epävarma taloudellinen tilanne painoivat kuitenkin kertarysäyksellä nahkojen hinnat alas viime syksynä.

-Jos tuotantoa onnistutaan leikkaamaan radikaalisti, niin tilanne saattaa korjaantua parissa vuodessa, ennakoi Smulter.
Pahimman yli yritetään päästä vyötä kiristämällä ja puuttumalla rehukustannuksiin. Teurastamoille on mennyt viestejä, että kaikkien pitää osallistua kustannustalkoisiin. Rehukeittiöiden konkursseja ei ole ainakaan vielä näköpiirissä.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat