Mainos

Turkissa valtava opposition mielenosoitus

Miljoonan mielenosoittajan joukko syytti Turkin hallitsevaa AK-puoluetta uskonnon sekoittamisesta politiikkaan.

Liki miljoona ihmistä kokoontui päivällä Turkin Izmirin satamakaupunkiin osoittamaan mieltään maan hallitusta vastaan. Viranomaisten mukaan jättimielenosoitus sujui kuitenkin rauhallisesti.

Turkin lippuja ja maan ensimmäisen presidentin Mustafa Kemal Atatürkin kuvia kantavat mielenosoittajat syyttivät hallitsevaa AK-puoluetta islamin liian voimakkaasta sekoittamisesta politiikkaan. Turkissa uskonto ja valtio on haluttu pitää tiukasti erossa presidentti Atatürkin ajoista saakka.

Turvatoimet kaupungissa oli kiristetty äärimmilleen sen jälkeen, kun eilen torilla räjähtänyt pommi surmasi yhden ihmisen ja haavoitti neljäätoista. Yli 3000 poliisia oli määrätty Izmirin kaduille, ja kaupungin ilmatila oli suljettu.

Pääministeri Recep Tayyip Erdoganin AK-puolue oli pakotettu määräämään maahan ennenaikaiset parlamenttivaalit sen jälkeen, kun parlamentti ei onnistunut valitsemaan uutta presidenttiä ja Turkki ajautui poliittiseen kriisiin. Vaalit pidetään heinäkuun lopussa.

- AK-puolue voittaa todennäköisesti vaalit, mutta heidän on otettava huomioon nämä mielenosoitukset ja kansan mielipide. Entinen ylimielisyys ei enää käy. Hiljainen enemmistö on vihdoinkin tullut esiin, iloitsi mielenosoitukseen osallistunut lääkäri Haluk Berk.

Turkin pääoppositiopuolueet, keskusta-vasemmistolainen Republikaaninen kansanpuolue CHP ja pienempi vasemmistolainen Demokraattinen vasemmistopuolue DSP, toivovat mielenosoitusten povaavan niille hyvää vaalimenestystä. Asiantuntijoiden mukaan oppositiopuolueilta puuttuu kuitenkin edelleen sellainen vaaliohjelma, jolla ne pystyisivät hallituksen lyömiseen.

- Varsinkin monien nuorien mielestä oppositiopuolueet eivät edusta heitä. Nuoret eivät tiedä, ketä äänestää ja se on suuri haaste oppositiolle, miettii Ankaran yliopiston professori Dogu Ergil.

AK on onnistunut saamaan Turkin talouden vahvaan kasvuun sekä pannut alulle jäsenyysneuvottelut EU:n kanssa. Myös inflaatio on saatu kuriin.

Talouskasvusta huolimatta AK:n politiikka pelottaa monia:

- Naisena minua kauhistuttaa se, että jonain päivänä joudun käyttämään huivia. Tästä syytän AK-puoluetta, kiivaili Turkin lippua mielenosoituksessa kantanut Deniz Erbulen.

(MTV3-STT-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.