Mainos

Turkissa neljän pommiräjähdyksen sarja

Kaikkiaan 27 ihmistä on loukkaantunut neljässä eri räjähdyksessä Turkissa. Kolme pommeista räjähti turistialueella Marmariksessa, yksi Istanbulissa. Suomalaisia ei tiettävästi ole loukkaantuneiden joukossa.

Turistien suosima Marmariksen kaupunki Turkissa joutui myöhään eilen pommi-iskusarjan kohteeksi. Kolmessa räjähdyksessä haavoittui 21 ihmistä, ei kuitenkaan yhtään suomalaista. Vain hieman tätä ennen oli yksi pommi tehnyt tuhojaan Istanbulissa ja haavoittanut kuutta ihmistä.

Kaikki Marmariksen uhrit aiheutti pommeista ensimmäinen, joka räjähti puolenyön aikaan minibussissa. Britannian ulkoministeriön mukaan haavoittuneista kymmenen on brittejä, loput turkkilaisia. Neljän britin vammat ovat vakavia, mutta kellään heistä ei ole hengenvaaraa.

Minibussi ajoi räjähdyshetkellä yhdellä kaupungin pääbulevardeista, jonka varrella on useita ravintoloita. Seuraavat kaksi pommia laukesivat roska-astioissa lähellä kaupungin satamaa ja erästä asuinkorttelia. Iskut tehtiin 15 minuutissa, poliisi kertoo.

Istanbulin Euroopan puoleisessa osassa räjähtänyt pommi puolestaan haavoitti kuutta turkkilaista. Pommi oli piilotettu tienvarteen lähelle koulua. Kenenkään haavoittuneen terveydentila ei ole kriittinen.

Poliisi epäilee Marmariksen iskuista Kurdistanin työväenpuoluetta PKK:ta. Järjestö vaatii kurdialueiden itsenäisyyttä, ja EU on luokitellut sen terroristijärjestöksi.

Muita mahdollisia tekijöitä ovat vasemmistolaisryhmät sekä islamilaiset militantit. Mikään ryhmä ei kuitenkaan ole vielä ilmoittanut tehneensä hyökkäyksiä.

Suomalaisia tuskin loukkaantunut

Ulkoministeriön tietoon ei ole tullut, että Turkin pommi-iskuissa olisi haavoittunut suomalaisia. Suomen Ankaran-suurlähetystö on ollut iskujen takia yhteydessä turkkilaisiin viranomaisiin.

Aurinkomatkat ja Finnmatkat kertovat, että heidän asiakkaitaan ei tiettävästi ole haavoittunut. Oppaat ovat käyneet läpi Marmariksen sairaaloita, eikä niistä ole löytynyt suomalaisia. Lisäksi kaupungissa lomailee Detourin asiakkaita. Seudulla asuu lähetystön mukaan vakituisesti kymmenkunta suomalaista.

Aurinkomatkojen Marmariksen kohdepäällikkö Ulla Tan oli aamupäivään mennessä jo ehtinyt tavata suuren osan suomalaisasiakkaistaan. Hän kuvailee matkailijoiden mielialoja pääosin hyviksi.

- Eivät he loppujen lopuksi ole kauhean järkyttyneitä. Suomi on niin kaukana, että tilanne voi sieltä käsin vaikuttaa toiselta, mutta paikan päällä nähdään realistisesti se, että elämä jatkuu, Tan kertoo.

Matkailijat ovat tietenkin saaneet runsaasti yhteydenottoja kotimaasta, mutta vastaus on ollut aina huojentava: kaikki ovat kunnossa.

Ulkoministeriö kuitenkin päivitti Turkkia koskevaa matkustustiedotettaan iskujen takia. Turkkia pidetään edelleen yleisesti ottaen rauhallisena maana. Tiedote muistuttaa silti terroristi-iskujen olevan mahdollisia, tosin lähinnä Itä- ja Kaakkois-Turkissa. Matkailijoita kehotetaan "noudattamaan normaalia varovaisuutta".

Marmariksen-lomia ei juuri keskeytetty

Turkin Marmariksessa räjähtäneet pommit eivät ole saaneet Aurinkomatkojen matkustajia keskeyttämään lomiaan.

Yhtiön kaupallisen johtajan Tuomo Meretniemen mukaan muutama matkustaja on vaihtanut varaamansa Marmariksen-lomansa toiseen kohteeseen. Aurinkomatkat ei ole perinyt vaihdoista lisäkuluja

- Yllättävän vähän on tullut puheluita, Meretniemi sanoo.

Myös Finnmatkat antaa jo matkan Turkkiin varanneille mahdollisuuden vaihtaa se ilman lisäkuluja toiseen tarjolla olevaan lomakohteeseen. Kulutonta peruutusoikeutta ei Turkin matkoihin kuitenkaan ole.

Jos matkan haluaa keskeyttää, joutuu matkustaja yleensä maksamaan paluunsa itse. Meretniemen mukaan kaikki suomalaiset matkanjärjestäjät noudattavat ulkoministeriön matkustusohjeita. Jos ulkoministeriö antaa jonkun maan kohdalla evakuointipäätöksen, Aurinkomatkat evakuoi matkustajansa kohteesta ilman lisäkuluja.

- Jos yleistä evakuointipäätöstä ei tehdä, silloin kustannukset tulevat asiakkaalle, Meretniemi korostaa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.