Mainos

Turkissa löydetty jo 10 000 kuollutta

Turkin maanjäristyksen kuolonuhrien määrän pelätään nousevan vielä tuntuvasti. Turkin hallituksen edustaja sanoo, että kuolleiden määrä on huomattavsti suurempi kuin nyt tiedetty, tuoreimpien tietojen mukaan yli 10 tuhatta.

YK:n edustaja sanoo, että raunioiden alla voi edelleen olla jopa 35 000 ihmistä. Tällöin Turkin maanjäristyksen kuolonuhrien määrä nousisi yli 40 000. YK:n humanitaarisen toimiston OCHA:n Euroopan osaston johtaja Sergio Piazzi sanoo luvun perustuvan Turkin viranomaisilta saatuun tuoreeseen arvioon.

Toivosta löytää edelleen eloonjääneitä ei ole luovuttu. Viranomaisten mukaan 2 000 etsijää ja 120 etsintäkoiraa seulovat maanjäristysaluetta, ja on hyvin todennäköistä että uhreja löytyy raunioista vielä paljon lisää. On myös mahdollista löytää eloonjääneitä maanantaihin tai tiistaihinkin saakka.

Kustannukset miljardeja dollareita

Ministeri Sukru Sine Gurel arvioi että järistyksen kustannukset saattavat nousta ennenkuulumattoman suuriksi. -Pelkäämme kustannusten nousevan suuremmiksi kuin mitä mikään onnettomuus koskaan Turkissa on aiheuttanut, Gurel sanoi. Monet asiantuntijat arvelivat järistyksen kokonaiskustannusten nousevan miljardeihin dollareihin.

Gurel vakuutti kuitenkin, että Turkki tulee järistyksestä huolimatta huolehtimaan taloudellisista velvoitteistaan. -Turkki on aina kyennyt hoitamaan velkansa, kovinakin aikoina, Gurel vakuutti. Ministeri myönsi pelastusoperaatioiden käynnistyneen hyvin hitaasti, mutta muistutti samalla operaation vaativuudesta. -Kymmenet tuhannet rakennukset sortuivat. Toimiaksemme nopeasti tällaisessa tilanteessa tarvitsisimme kymmeniä tuhansia pelastusryhmiä. Sellaiseen ei pysty mikään hallitus maailmassa, Gurel puolustautui.

Enää ei ennusteta uutta järistystä

Turkin seismologisen laitoksen johtaja on korjannut eilen antamaansa varoitusta, jonka mukaan uusi maanjäristys saattaisi iskeä Turkkiin lähitunteina. Mehmet Ali Isikara sanoi myöhemmin eilen iltana, että hän ei enää usko lukuisten pienten järistysten enteilevän uuttaa suurta maanjäristystä.

Eilen Turkin luoteisosassa mitattiin kolmen tunnin aikana yhteensä 210 heikkoa järistystä. Tuolloin Isikara epäili, että ilmiö saattaa olla merkki lähestyvästä voimakkaasta järistyksestä. Myöhemmin hän kuitenkin tuli siihen tulokseen, että kyseessä olikin täysin erillinen seismologinen ilmiö.

Isikara kehotti aikaisemmin eilen ihmisiä viettämään seuraavat 24 tuntia ulkosalla uuden järistyksen varalta. Miljoonat turkkilaiset ehtivät ottaa varoituksen tosissaan ja siirtyä ulkosalle yöksi. Myös järistysalueella sijaitsevan Bursan maakunnan kuvernööri kehotti alueen asukkaita poistumaan kodeistaan yön ajaksi talojen romahdusvaaran vuoksi.
(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.