Mainos

Turkissa kaksi kuollut lintuinfluenssaan

YK:n asiantuntija ei näe tapauksessa merkkejä pandemian uhkasta.

Turkissa kaksi lasta on kuollut lintuinfluenssaan.

Turkin terveysministerin mukaan kahden kokeilla vahvistetun tapauksen lisäksi lintuinfluenssaa epäillään kuudella henkilöllä. Tautitapaukset ovat löytyneet maan itäosasta.

Turkin terveysministerin Recep Akdagin mukaan 14-vuotias poika kuoli lintuinfluenssaan sunnuntaina. Pojan siskolla todettiin myös tauti ja tänään hänenkin ilmoitettiin kuolleen. Alun perin lääkärit arvioivat pojan kuolleen keuhkokuumeeseen, mutta laboratoriotesteissä selvisi, että kuolinsyynä oli lintuinfluenssan H5N1-muoto.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun tauti todetaan ihmisellä muualla kuin Kaakkois-Aasiassa tai Kiinassa. Aasiassa tautiin on kuollut 70 ihmistä vuoden 2003 jälkeen.

Turkissa lintuinfluenssa on puhjennut siipikarjassa kahdesti kolmen kuukauden sisällä. Taudin uskotaan tarttuneen siipikarjaan muuttolinnuista, joiden reitillä Turkki sijaitsee.

Asiantuntija: Turkin lintuinfluenssa ei pandemian alku

YK:n asiantuntijan mukaan tiedot Turkin lintuinfluenssasta ovat huolestuttavia, mutta eivät hälyttäviä.

- Tieto on levottomuutta herättävä. On kuitenkin ollut odotettavissa, että tauti leviää satunnaisesti ihmisiin ympäristössä, jossa siipikarjassa on paljon lintuinfluenssaa, sanoo influenssa-asioita YK:ssa koordinoiva tohtori David Nabarro.

Nabarron mukaan Turkin tapauksissa ei ole kyse pelätyn lintuinfluenssapandemian eli maailmanlaajuisen epidemian alusta. Pandemia edellyttäisi taudin tarttumista ihmisestä toiseen.

Lääkärit ja tutkijat ovat pelänneet, että lintuinfluenssa muuntuu ihmisestä toiseen tarttuvaksi muodoksi. Syntyvä pandemia voisi tappaa miljoonia ihmisiä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.