Mainos

Turkissa jälleen uusi räjähdys

Ulkoministeriö kehottaa suomalaisia erityiseen varovaisuuteen Turkissa. Antalyan kaupunkiin tehty pommi-isku on jo viides vuorokauden sisällä. Räjähdys on surmannut ainakin kolme ihmistä ja haavoittanut useita. Eilen neljän pommi-iskun sarja haavoitti yhteensä 27 ihmistä Marmariksessa ja Istanbulissa.

Turkissa on tehty jälleen uusi pommi-isku. Eteläturkkilaiseen Antalyan kaupunkiin tehdyssä iskussa on kuollut ainakin kolme ihmistä, ja lisäksi kymmeniä on loukkaantunut.

Pommi räjähti iltapäivällä torilla lähellä Antalyan kaupungintaloa. Silminnäkijöiden mukaan voimakas räjähdys rikkoi ravintoloiden ja kauppojen ikkunoita lähikortteleissa.

Ei tiettävästi suomalaisuhreja

Suomen Turkin-suurlähetystön tämän hetkisten tietojen mukaan tuoreinkaan räjähdys ei ole vaatinut suomalaisuhreja.

-Suomalaiset turistit ovat pääasiassa Antalyan ympärillä olevissa kaupungeissa, ei niinkään Antalyassa, Suomen Turkin-suurlähettiläs Maria Serenius kertoi STT:lle.

Sereniuksen matkatoimistoilta saamien tietojen mukaan Antalyassa olisi ollut räjähdyksen sattuessa vain kymmenkunta suomalaisturistia. Pysyvämmin Antalyassa asuu kolmisenkymmentä suomalaista.

-Puolen tunnin matkan päässä on kaksi pikkukaupunkia, Kemer ja Belek. Kemerissä on 107 suomalaisturistia ja Belekissä 57.

Suomalaisviranomaiset ovat olleet yhteydessä myös alueen sairaaloihin.

-Siellä on sanottu, että pohjoismaalaisia ei olisi kuolleiden eikä loukkaantuneiden joukossa, lähettiläs totesi.

Jo viides pommi-isku vuorokauden sisällä

Myöhään eilen kolme pommia räjähti Marmariksessa ja yksi Istanbulissa.

Turistien suosimassa Marmariksessa sattuneissa kolmessa räjähdyksessä haavoittui 21 ihmistä, ei kuitenkaan yhtään suomalaista. Vain hieman tätä ennen oli yksi pommi tehnyt tuhojaan Istanbulissa ja haavoittanut kuutta ihmistä.

Kaikki Marmariksen uhrit aiheutti pommeista ensimmäinen, joka räjähti puolenyön aikaan minibussissa. Britannian ulkoministeriön mukaan haavoittuneista kymmenen on brittejä, loput turkkilaisia. Neljän britin vammat ovat vakavia, mutta kellään heistä ei ole hengenvaaraa.

Minibussi ajoi räjähdyshetkellä yhdellä kaupungin pääbulevardeista, jonka varrella on useita ravintoloita. Seuraavat kaksi pommia laukesivat roska-astioissa lähellä kaupungin satamaa ja erästä asuinkorttelia. Iskut tehtiin 15 minuutissa, poliisi kertoo.

Istanbulin Euroopan puoleisessa osassa räjähtänyt pommi puolestaan haavoitti kuutta turkkilaista. Pommi oli piilotettu tienvarteen lähelle koulua. Kenenkään haavoittuneen terveydentila ei ole kriittinen.

Marmariksen ja Istanbulin pommi-iskujen tekijäksi on ilmoittautunut kiellettyä PKK-kurdijärjestöä lähellä oleva ryhmittymä, joka kutsuu itseään Kurdistanin vapautushaukoiksi.

Poliisi on jo aiemmin epäillyt Marmariksen iskuista PKK:ta. Järjestö vaatii kurdialueiden itsenäisyyttä, ja EU on luokitellut sen terroristijärjestöksi.

Eilisissä iskuissa tuskin suomalaisuhreja

Ulkoministeriön tietoon ei ole tullut, että eilisissä pommi-iskuissa olisi haavoittunut suomalaisia. Suomen Ankaran-suurlähetystö on ollut iskujen takia yhteydessä turkkilaisiin viranomaisiin.

Myös Aurinkomatkat ja Finnmatkat kertoivat tänään, että heidän asiakkaitaan ei tiettävästi ole haavoittunut Marmariksen ja Istanbulin iskuissa. Oppaat ovat käyneet läpi Marmariksen sairaaloita, eikä niistä ole löytynyt suomalaisia. Lisäksi kaupungissa lomailee Detourin asiakkaita. Seudulla asuu lähetystön mukaan vakituisesti kymmenkunta suomalaista.

Aurinkomatkojen Marmariksen kohdepäällikkö Ulla Tan oli aamupäivään mennessä jo ehtinyt tavata suuren osan suomalaisasiakkaistaan. Hän kuvailee Marmariksen-matkailijoiden mielialoja pääosin hyviksi.

Ulkoministeriö päivitti kuitenkin tänään Turkkia koskevaa matkustustiedotettaan eilisten iskujen takia. Turkkia pidetään yhä yleisesti ottaen rauhallisena maana.

Tiedote muistuttaa silti terroristi-iskujen olevan mahdollisia, tosin lähinnä Itä- ja Kaakkois-Turkissa. Matkailijoita kehotetaan "noudattamaan normaalia varovaisuutta".

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

(Yhdeksän uutiset 28.8.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.