Mainos

Turkissa ihmisille vaarallista lintuinfluenssaa

Euroopan komission mukaan Turkissa tehdyissä lintuinfluenssatesteissä on löytynyt ihmisille vaarallista virustyyppiä.

Euroopan komissio kerttoo, että Turkissa tehdyissä testeissä on löytynyt ihmisille vaarallista H5N1-tyyppistä lintuinfluenssavirusta. Virus on surmannut parin viime vuoden aikana Aasiassa yli 60 ihmistä. Turkin terveysministerin mukaan maassa on aloitettu tarvittavat turvatoimet viruksen ehkäisemiseksi.

Lintuinfluenssaa myös Romaniassa

EU:n komissio on kieltänyt siipikarjan tuonnin sekä Turkista että Romaniasta. Kiellosta ilmoitettiin sen jälkeen kun EU:n asiantuntijat vahvistivat, että Romaniasta on löytynyt lintuinfluenssaa.

Eläinlääkärit kertoivat eristäneensä H5-virustyyppiä ankoista ja kanoista otetuista näytteistä. Vielä ei ole varmuutta, onko Romanian tapauksessa kyseessä ihmiseen tarttuva virustyyppi.

Romanian viranomaiset ilmoittivat viime perjantaina kolmesta epäillystä lintuinfluenssatapauksesta.

EU miettii varotoimia illalla

EU:n jäsenmaiden ja komission terveysasiantuntijat pohtivat jo illalla tarvittavia varotoimia.

Tässä vaiheessa Turkkiin ja Romaniaan tarjotaan lähinnä asiantuntija-apua ja yhteistyötä. Tautimaiden maaseudulla pitäisi panostaa parempaan hygieniaan sekä yrittää minimoida ihmisten ja kotieläinten suorat kontaktit lintuihin.

- Paniikkiin ei ole aihetta, mutta jäsenmaiden on syytä varautua myös mahdolliseen pandemiaan, terveyskomissaari Markos Kyprianou sanoi. Pandemian aiheuttaa erittäin laajaksi ja tappavaksi etenevä tarttuva tauti.

Toistaiseksi lintuinfluenssa tarttuu ihmiseen vain eläimistä. Ihmisestä toiseen se ei siirry. Maailman terveysjärjestö WHO on kuitenkin varoittanut, että taudin muuntuminen voisi aiheuttaa maailmanlaajuisen pandemian ja miljoonien ihmisten kuoleman.

Kyprianou kehotti tehostamaan toimia, joilla viruksen vastalääkettä saataisiin varastoon. Muun muassa lääketeollisuuden kapasiteettia olisi kyettävä nostamaan.

Komissio harkitsee yli miljardin euron rahastoa, josta tuettaisiin vasta-aineiden kehittämistä ja hankkimista.

Koko väestön rokottaminen olisi paras H5N1-viruksen pysäyttäjä. Sopivaa rokotetta ei kuitenkaan toistaiseksi ole.

Markkinoilla on kuitenkin kaksi perinteistä influenssalääkettä, joissa olevat aineosat tehoavat myös jossain määrin vaaralliseen lintuinfluenssavirukseen. Suomeen on hankittu tällaista lääkettä määrä, joka vastaa 1,3 miljoonaa hoitokuuria.

WHO: Lintuinfluenssaepidemia vain ajan kysymys

Maailman terveysjärjestön WHO:n johtajan arvion mukaan maailmanlaajuisen lintuinfluenssaepidemian puhkeaminen on vain ajan kysymys. Lee Jong Wook kommentoi asiaa eteläkorealaiselle Yonhap-uutistoimistolle.

Leen mukaan tällainen epidemia uhkaa aiheuttaa katastrofaalisia seurauksia, jotka saavat sars-kuumeen vaikutukset tuntumaan pieniltä.

Sars-virukseen on kuollut 700 ihmistä, ja tauti on aiheuttanut 30 miljardin dollarin suuruiset taloudelliset vahingot sen jälkeen kun se vuonna 2003 puhkesi.

Kreikka on ilmoittanut järjestävänsä ensi kuussa alueellisen konferenssin lintuinfluenssan vastaisten toimien koordinoimiseksi. Asiasta kertoi maan terveysministeri. Marraskuun alussa järjestettävään konferenssiin osallistuu Mustanmeren ja Balkanin alueen maita.

Britannia huolissaan lintuinfluenssan leviämisestä

Britannian johtava eläinlääkintäviranomainen varoittaa lintuinfluenssaan liittyvästä uhkasta. Debby Reynoldsin mukaan on olemassa riski siitä, että tauti leviää Britanniaan, ja varotoimien tarvetta arvioidaan parhaillaan.

Reynoldsin mukaan tiedot siitä, että ihmisille vaarallista lintuinfluenssatyyppiä on löytynyt Turkista ja että tauti on levinnyt myös Romaniaan ovat huolestuttavia. Maatalousministeriössä työskentelevä Reynolds puhui tiedotustilaisuudessa Lontoossa.

Reynolds kertoi samalla, että Britannialla on olemassa selvä toimintasuunnitelma siltä varalta että tauti leviää maahan.

Britanniassa todettiin lintuinfluenssaa viimeksi vuonna 1992, jolloin tauti saatiin hallintaan ja hävitettiin, hän jatkoi.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

(Seitsemän uutiset 13.10.2005)

(Kymmenen uutiset 13.10.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.