Turkissa halutaan kieltää hallitseva puolue

Turkin pääsyyttäjä vaatii perustuslakituomioistuimessa hallitsevan AKP-puolueen kieltämistä. Syyttäjän mielestä AKP on sekoittanut uskonnon ja politiikan maan ensimmäisen presidentin Kemal Atatürkin perinnön vastaisesti.

- Maallinen tasavalta on ennennäkemättömässä vaarassa. Vastavallankumoukselliset voimat eivät ole enää marginaalisia, vaan ne ovat hallituksessa, arvioi syyttäjä Abdurrahman Yalcinkaya.

Syyttäjänvirasto epäilee, että AKP aikoo vähitellen murentaa sekulaarista järjestelmää ja korvata sen sharia-tyyppisellä islamilaisella lailla.

Yalcinkaya yrittää asettaa myös pääministeri Recep Tayyip Erdoganin ja kymmeniä muita AKP:n jäseniä poliittiseen karanteeniin. He eivät saisi liittyä poliittiseen puolueeseen viiteen vuoteen. Myös presidentti Abdullah Gül kuuluu AKP:hen.

AKP puolustautuu oikeudessa ylihuomenna. Sen asianajajat pitävät syytteitä perusteettomina ja poliittisina. Puolueeseen kuuluu vanhoillisten uskontopoliitikkojen lisäksi kansallismielisiä, talousliberaaleja ja keskusta-oikeistolaisia ryhmiä.

Erdogan kärsi jo tappion huivikiistassa

Pääministeri Erdoganin edustajat eivät usko, että tuomioistuimen ratkaisu tulee ennen elokuuta. Jos AKP kielletään, sen jäsenet perustavat todennäköisesti uuden puolueen ja julistavat ennenaikaiset vaalit vielä tämän vuoden puolella.

Millet-lehdessä julkaistun kyselyn mukaan yli puolet turkkilaisista vastustaa puolueen kieltämistä, koska se voisi synnyttää levottomuuksia. Kiista on lisännyt sekä poliittista että taloudellista epävarmuutta.

Myös Euroopan unionin on vaikea niellä sitä, että tuomioistuin kieltäisi demokraattisesti valtaan nousseen puolueen.

Turkin perustuslakituomioistuin on kieltänyt viime vuosikymmeninä yli 20 puoluetta, joita on epäilty islamilaisuudesta tai kurditaistelijoiden tukemisesta. Myös AKP:n edeltäjä joutui pannaan vuonna 2001. Viranomaiset eivät ole kuitenkaan koskaan aiemmin ryhtyneet toimiin hallitusta vastaan.

Erdoganin asema alkoi horjua jo kesäkuussa, kun perustuslakituomioistuin kumosi kohutun huivilain muutoksen. AKP olisi sallinut naisopiskelijoiden huivinkäytön yliopistoissa.

Poliisi tutkii vallankaappausaikeita

Turkin poliisi on pidättänyt yli 20 kansallismielistä aktivistia, joita epäillään vehkeilystä hallitusta vastaan. Heidän kerrottiin vastustavan AKP-puolueen uskonnollisuutta.

Epäiltyjen joukossa on tiettävästi kaksi eläkkeelle jäänyttä kenraalia ja sekulaarisen Cumhuriyet-lehden toimituspäällikkö.

- He ovat huomattavia henkilöitä, joita yhdistää sitoutuminen maalliseen järjestelmään. Hallitus taas haluaa luoda pelon valtakunnan, syytti kansanedustaja Mustafa Özyürek tv-haastattelussa.

Turkin tiedotusvälineiden mukaan pidätetyt saattavat kuulua Ergenekon-nimiseen ryhmään. Sen on epäilty suunnitelleen vallankaappausta.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja