Mainos

Turkissa 86:lle syyte vallankaappauksen valmistelusta

Kymmenet turkkilaiset ovat saaneet syytteen osallistumisesta vallankaappauksen valmisteluun. Istanbulilainen syyttäjä ilmoitti tänään, että yhteensä 86:ta ihmistä syytetään muun muassa aseellisen ryhmän perustamisesta ja yrityksestä kaataa hallitus voimakeinoin.

Syytteet tähtäävät äärikansallismielisen Ergenekon-ryhmän toimintaa vastaan. Ryhmän uskotaan pyrkineen horjuttamaan maata hallitsevan maltillisen islamistipuolueen AKP:n asemaa ja luomaan sopivat olosuhteet armeijan vallankaappaukselle.

Viranomaiset ovat jo aiemmin pidättäneet 48 ihmistä tapaukseen liittyen.

Viime viikolla Turkkia kuohutti tieto, jonka mukaan pidätettyjen joukossa on kansallismielisen pienpuolueen johtaja, sanomalehden päätoimittaja sekä eläkkeellä olevia armeijan upseereita. Heitä vastaan nostettaneen syytteet erikseen.

Ergenekonin vastaisen oikeusjutun valmistelu alkoi vuosi sitten, kun poliisi löysi istanbulilaisesta asunnosta kranaatteja ja muita räjähteitä. Viranomaisten mukaan räjähteitä on käytetty esimerkiksi iskussa istanbulilaista sanomalehteä vastaan.

Oppositio: Syytteet ovat hallituksen kosto

Jotkut maallisen opposition edustajat ovat esittäneet, että vallankaappaussyytökset ovat hallituksen järjestämiä kostotoimia oppositiota vastaan. Opposition mukaan hallitus yrittää kääntää syytteillään huomion pois AKP:ta itseään vastaan käytävästä oikeusprosessista.

Turkin perustuslakituomioistuimen on määrä päättää kolmen viikon kuluessa, kielletäänkö uskonnollismielisen AKP:n toiminta maallisen perustuslain vastaisena. Jos AKP todetaan laittomaksi, myös pääministeri Recep Tayyip Erdogan ja presidentti Abdullah Gül joutuisivat väistymään politiikasta.

AKP ja Erdogan nousivat valtaan murskavoitolla vuoden 2002 vaaleissa.

Joidenkin arvioiden mukaan rinnakkaisissa oikeusjutuissa onkin kyse uskonnollismielisen ja maallisen poliittisen eliitin valtataistelusta. Maalliset pelkäävät, että uskonnollismielinen AKP haluaa tuhota modernin Turkin perustajan Mustafa Kemal Atatürkin perinnön saattamalla voimaan islamilaisen sharia-lain. AKP on tyrmännyt väitteet toistuvasti.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.