Mainos

Turkis- ja metsäaktivisteille lyhyitä vankeustuomioita

Helsingin käräjäoikeus jakoi keskiviikkona lyhyitä ehdollisia vankeustuomioita turkis- ja metsäaktivisteille heidän tekemistään mielenosoitusiskuista Stockmannin tavarataloon ja eduskuntaan.

Oikeus hylkäsi aktivistien saamat syytteet Stockmannin vastaisesta herjauksesta. Päätöksen mukaan heidän levittämänsä lentolehtiset, artikkelit ja suulliset mielipiteet eivät ole vaarantaneet Stockmannin mainetta tai elinkeinon harjoittamista. Heillä on oikeus mielipiteen ilmaisuun, jopa kärjekkäästi. Stockmannin turkisosastolle tehty iskua pidettiin kotirauhan rikkomisena. Se, että itsensä kahlehtineet ja iskulauseita huudelleet aktivistit eivät poistuneet poliisin käskystä, oli puolestaan poliisilain rikkomista.

Eduskunnan lehterillä pidetty äänekäs mielenosoitus metsälakien käsittelyn aikaa viime vuoden huhtikuussa oli oikeuden mukaan julkisen kotirauhan häiritsemistä.

Vankeusrangaistukset vaihtelivat 40-80 päivän välillä ja niitä sai osakseen parisenkymmentä vastaajaa. Tuomion pituus riippui siitä, oliko kyse nuorena henkilönä tehdystä rikoksesta. Kovin tuomio, 3 kuukautta ehdollista, tuli joukosta sille, joka oli osallistunut paitsi eduskunnan ja Stockmannin "iskuihin" myös yhteisesiintymiseen kauppatorilla, jossa turkiskauppiaita haukuttiin murhaajiksi ynnä muiksi. Sen ohella tekijän katsottiin syyllistyneen muutaman muun lailla turkisliikkeitten ikkunoitten rikkomisiin. Näistä rapisi tekijöille tuhansien markkojen korvauslaskut.

Jutussa jaettiin sakkoja vantaalaisen McDonalds-ravintolan seinien ja aitavierten töhrimisestä "McMurder"-tyyppisillä viesteillä sekä ravintolan lipun varastamisesta. Kaikkiaan jutussa oli 38 vastaajaa. Osa heistä oli syytteessä vain yllytyksestä herjaukseen tai yllytyksestä ilkivaltaan. Nämä syytteet menivät siis nurin kaikilta.

Ainakin tuomitut metsäaktivistit aikovat Metsän ystävät -toimintaryhmän jäsenen Hannu Hyvösen mukaan valittaa käräjäoikeuden päätöksestä hovioikeuteen. Hyvönen pitää eduskunnan lehterillä järjestetystä tempauksesta langetettuja vankeustuomioita täysin käsittämättöminä, koska kyseessä oli selvä poliittinen mielenosoitus.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.