Mainos

Turkin vankimellakoissa kuolonuhreja

Turkissa vankien ja puolisotilaallisten joukkojen yhteenotoissa on kuollut 15 vankia ja kaksi sotilasta.

Vangit ovat olleet syömälakossa kaksi kuukautta 20 vankilassa. Sotilaat ovat yrittäneet saada parinsadan vangin syömälakon loppumaan iskuillaan. Vangit protestoivat lakolla vankilauudistusta, jonka he pelkäävät lisäävän Turkin vankiloiden vartijoiden mielivaltaa.

Turkkilaiset ihmisoikeusjärjestöt arvioivat, että kuolleiden määrä oli todellisuudessa paljon suurempi kuin viranomaisten ilmoittama. Turkin armeijan yksiköitä ja puolisotilaallisia poliisijoukkoja komennettiin varhain tiistai-aamuna 20 vankilaan tukahduttamaan vankilauudistusten vastaisia protesteja, johon on osallistunut satoja vankeja.

Oikeusministeriö vakuutti aluksi, että operaatio oli sujunut ilman välikohtauksia. Myöhemmin kuitenkin myönnettiin, että joukot olivat kohdanneet voimakasta vastarintaa muutamissa vankiloissa. Esimerkiksi Bayrampasan vankilasta Istanbulissa nousi sankkaa savua joukkojen tunkeuduttua laitokseen.

Vangit pelkäävät


Turkin vankilaviranomaiset suunnittelevat siirtävänsä tulevaisuudessa vangit suurilta osastoilta pieniin, muutaman hengen selleihin. Vangit pelkäävät uudistuksen lisäävän vartijoiden mielivaltaa maassa, jossa vankien kidutus on kansainvälisten ihmisoikeusjärjestöjen mukaan tavallista. Turkin hallitus vakuutti viikonvaihteessa lykkäävänsä uudistusta, mutta protesti jatkui vetoomuksesta huolimatta.

Parinkymmenen vangin on kerrottu olevan kriittisessä tilassa kahden kuukauden syömälakon takia. Tiistaina oikeusministeri Hikmet Sami Turk ilmoitti niin ikään, että vankeja on jo alettu siirtää uudentyyppiseen vankilaan, jossa suuret yhteissalit on korvattu pienemmillä selleillä. Turkin hallitus on yrittänyt ratkaista vankila-ahtautta myös laajalla armahduksella, joka voisi mahdollisesti jopa puolittaa vankien määrän noin 35000:een. Armahdushanke on kuitenkin tällä haavaa juuttunut presidentti Ahmet Necdet Sezerin vastustukseen.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat myös arvostelleet hanketta, koska sen myötä vapaaksi pääsivät mm. järjestäytyneeseen rikollisuuteen syyllistyneet, kun taas esimerkiksi poliittiset vangit jäisivät kärsimään rangaistuksiaan.

(MTV3-STT-Reuters-AP-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.