Turkin valtuuskunta vyöryi Helsinkiin - lähes 200 liikemiestä mukana

Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan on tavannut Suomen valtiojohtoa Helsingissä. Matkan tavoitteena oli tiivistää kauppasuhdetta

Suomen ja Turkin taloussuhde on saanut selvästi uutta potkua 2000-luvulla. Suomen vienti Turkkiin on vuosittain reilut 690 miljoonaa euroa. Kauppasuhde on Suomelle ylijäämäinen, ja kasvupotentiaalia löytyy.

Turkin pääministeri tapasi tänään Suomen valtiojohtoa Helsingissä. Hänellä oli mukanaan useita ministereitä sekä lähes 200 liikemiestä.  

 -Tämä on todiste siitä, miten paljon arvostamme matkaa, Recep Tayyip Erdogan kommentoi valtuuskunnan kokoa ja kiitti Suomea vieraanvaraisuudesta.

-Energia-ala - erityisesti uusiutuvat energialähteet -, ydinturvallisuus, koulutusvienti samoin kuin terveydenhuollon teknologiat ovat niitä alueita, joissa suomaiset  yritykset ovat kiinnostuneita Turkki-yhteistyöstä, kertoi pääministeri Jyrki Katainen (kok.).

Turkin pitkä tie kohti EU:ta

Pääministereiden välisissä keskusteluissa nousi esiin myös Turkin jäsenyysneuvottelut EU:n kanssa.

-Turkki teki ensimmäisen aloitteensa päästä yhteisön jäseneksi 50 vuotta sitten. Haluan kiittää Suomea siitä, että olette tukeneet meitä EU-asiassa, Erdogan kiitteli.

Pääministeri Katainen kiitti Turkkia uudistuksista, jotka se on toteuttanut EU:n vaatimuksesta. Samalla Katainen kuitenkin huomautti, että Turkilla on vielä paljon työtä tehtävänä.

-Pitää muistaa, että EU ei ole vain vapaakauppa-alue, vaan EU on arvoyhteisö. Tätä ei voi liikaa korostaa. Meillä on jopa nykyisessä EU:ssa toisinaan vaikeuksia muistaa sitä, että EU on arvoyhteisö, jossa oikeusvaltioperiaate, kansalaisvapaudet ja markkinatalous muodostavat kokonaisuuden, Katainen sanoi.

Islamistinen linja näkyy

Osa turkkilaisista pelkää, että Erdoganin johtama AKP-puolue vie Turkkia yhä islamistisempaan suuntaan.  Esimerkiksi yliopistoissa naisten ja miesten asuntolat on juuri erotettu toisistaan. Eri sukupuolta olevien opiskelijoiden yhdessäasumiskielto saatetaan ulottaa myös yksityisasuntoihin. Turkin pääministeri hermostui, kun häneltä kysyttiin lehdistötilaisuudessa, puuttuuko hallitus liikaa kansalaisten yksityiselämään.

-Mietin, onko jokin taho pyytänyt (toimittajaa) esittämään tämän kysymyksen? Olen ollut 11 vuotta pääministerinä ja sitä ennen kaupunginjohtajana. Puolueemme ei ole koskaan puuttunut ihmisten yksityiselämään, Erdogan kuittasi.

 

Lue myös:

    Uusimmat