Mainos

Turkin vaalivoittaja aloitti hallitustunnustelut

Turkin eilisten parlamenttivaalien murskavoittaja, islamilaishenkinen AKP -puolue on aloittanut hallitustunnustelut. Turkin parlamentissa on nyt ensimmäistä kertaa 40 vuoteen vain kaksi puoluetta.

Recep Tayyip Erdogan

Turkin vaalit voittanut islamilaiseksi leimattu oikeus- ja kehityspuolue AKP on ilmoittanut ryhtyvänsä huomenna keskustelemaan pääministeriehdokkaastaan sekä suhtautumisesta EU-jäsenyyteen. Puolueen johtaja Recep Tayyip Erdogan sanoo, että Turkin uuden johdon ensimmäinen tehtävä on maan EU-jäsennyyshankkeen vauhdittaminen. Erdogan ei kuitenkaan itse voi päästä parlamenttiin tai pääministeriksi, koska oikeus kielsi häneltä ehdokkuuden vankeusrangaistuksen vuoksi. Sen hän sai "islamilaisesta kiihotuksesta" vuonna 1998 luettuaan runon mielenosoituksessa.

AKP sai eilisissä parlamenttivaaleissa noin 34 prosenttia äänistä ja 363 edustajaa 550-paikkaiseen parlamenttiin. Kymmenen prosentin äänikynnyksen ylitti AKP:n lisäksi vain sosiaalidemokraattinen CHP-puolue, joka sai 19 prosenttia äänistä ja 178 parlamenttipaikkaa. CHP on ilmoittanut olevansa valmis työskentelemään oppositiossa, mutta rakentavasti yhteistyössä AKP:n kanssa. Äänestysvilkkaus vaaleissa oli 79 prosenttia.

Euroopan komissio sanoo olevansa valmis yhteistyöhön Turkin vaalivoittajan kanssa, mutta se haluaa ensin odottaa millainen tulevasta hallituksesta muotoutuu ja minkälaista politiikkaa se ryhtyy harjoittamaan. (MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.